Izola korak bliže novemu domu upokojencev

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac in izolski župan Milan Bogatič bosta v torek podpisala pismo o nameri gradnje novega doma upokojencev v Izoli. S podpisom bosta odprla vrata za preveritev potencialne lokacije za gradnjo, natečaj, pridobitev dokumentacije, prilagoditev prostorskih aktov in ostalo. Minister napoveduje, da bodo s postopki začeli še to poletje.

Po selitvi doma upokojencev bi občina v starem domu lahko  
uredila javna najemniška stanovanja. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Po selitvi doma upokojencev bi občina v starem domu lahko uredila javna najemniška stanovanja. Foto: Tomaž Primožic/FPA

IZOLA > Novi izolski dom upokojencev naj bi, kot smo že poročali, zrasel ob Prešernovi cesti, med trgovino Spar in Kampusom Livade. “Ministrstvo bo nemudoma pričelo s postopki, že v letošnjem poletju,” napoveduje minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, ki se zaveda nujnosti novogradnje. Obstoječi dom upokojencev, ki je bil zgrajen leta 1953 - osrednja stavba, nekdanji samostan, pa šteje že pol stoletja -, je že precej dotrajan, saj država doslej ni zadostno vlagala vanj, poudarjajo na ministrstvu. Prostori ne ustrezajo več minimalnim bivanjskim standardom in normativom, zato so kapaciteto postelj in oskrbe skrčili s prvotnih 245 na trenutnih 205. A ker je nekaj sob zaradi stopnic izredno težko dostopnih, so bodisi premajhne ali do njih ni dvigala, ostajajo nezasedene. V štirih stavbah doma tako trenutno živi 196 starostnikov, več kot polovica jih je nastanjenih v majhnih in prenatrpanih sobah, kar otežuje tudi delo tamkajšnjih zaposlenih.

V iskanju najboljše rešitve

Z vsem tem je direktorica DU Izola Romina Zajc že večkrat seznanila pristojne, med lanskim obiskom predstavnikov novoustanovljenega ministrstva za solidarno prihodnost v Izoli pa so njena večletna opozorila končno padla na plodna tla. Na ministrstvu so nemudoma zagnali pogovore o gradnji in vzpostavitvi nove infrastrukture. V preteklih tednih je težave, s katerimi se sooča dom starostnikov na trenutni lokaciji, izpostavil tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki je ministrstvo pozval k ukrepanju.

Simon Maljevac

minister

“Ministrstvo bo nemudoma pričelo s postopki, že v letošnjem poletju.”

Vodstvo doma, Občina Izola in ministrstvo zdaj oblikujejo najboljšo rešitev. “V zadnjih pogovorih nam je Občina Izola že prišla naproti, na mizah mojih strokovnih sodelavcev so lokacije in načrti,” pojasnjuje Maljevac in dodaja, da čeprav socialnovarstveni sistemi kličejo po višji stopnji deinstitucionalizirane oskrbe, se na ministrstvu zavedajo tudi pomembnosti kakovostne in dostopne oskrbe v institucionalnem varstvu starejših.

Kaj pa financiranje?

S podpisom pisma o nameri bosta minister in župan Izole Milan Bogatič formalizirala sodelovanje in odprla vrata za naslednje konkretne in operativne korake: preveritev potencialne lokacije za gradnjo, natečaj, pridobitev potrebne dokumentacije, morebitna prilagoditev prostorskih aktov, gradbeno dovoljenje in projekt za izvedbo.

V starem domu stanovanja?

V vodstvu Občine Izola razmišljajo, da bi po selitvi na novo lokacijo obstoječi dom upokojencev v starem delu mesta preuredili v javna najemniška stanovanja, ki jih v Izoli zelo primanjkuje. Minister Maljevac je tej rešitvi naklonjen.

Direktorica doma Romina Zajc se nadeja, da bo v torek znanega tudi kaj več glede finančnega načrta. “Do nas prihajajo različne informacije: po eni strani ministrstvo trdi, da je denar že zagotovljen, po drugi strani smo izvedeli, da denarja ni in da bo potrebna prerazporeditev ... Skratka, s strani ministrstva bi želeli čim prej dobiti odgovor, ali so zagotovljena finančna sredstva za projekt novogradnje.”

Romina Zajc

direktorica DU Izola

“S strani ministrstva bi želeli čim prej dobiti odgovor, ali so zagotovljena finančna sredstva za projekt novogradnje.”


Najbolj brano