Na Prevali prostovoljci danes posadili 2000 mladih smrek (FOTO)

V okviru dneva za spremembe je danes potekala 5. vseslovenska akcija sadnje dreves Pomladimo gozdove 2024. Prostovoljci so na petih lokacijah po Sloveniji posadili približno 10.000 sadik 14 drevesnih vrst. Delovno je bilo tudi na Prevali v Trnovskem gozdu. Na rastišču, ki ga je prizadel vetrolom, kasneje pa še podlubniki, je več kot 100 prostovoljcev posadilo približno 2000 mladih smrek.

Zoran Zavrtanik iz ZGS je udeležencem pred začetkom  dela   
pokazal, kako se pravilno sadi. Foto: Alenka Tratnik
Zoran Zavrtanik iz ZGS je udeležencem pred začetkom dela pokazal, kako se pravilno sadi. Foto: Alenka Tratnik

TRNOVSKI GOZD > “Rad hodim v gozd, s prijatelji se tam igramo, pa tudi dela v gozdu sem še kar vajen, saj pomagam doma,” je povedal Matej Brenčič iz Trnovega pri Novi Gorici, učenec OŠ Solkan, ki se je v z domačimi in prijatelji udeležil prostovoljske akcije sadnje dreves skoraj pred domačim pragom.

Gozd na Prevali, obronku med Krnico in Smrečjem v Trnovskem gozdu, je pred leti prizadel vetrolom, za njim pa še podlubniki, tako da je bila sečnja nujna. Da si bo rastišče hitreje opomoglo, so ga v družbi Slovenski državni gozdovi letos izbrali za eno od petih lokacij po Sloveniji, kjer je potekala prostovoljska akcija sadnje dreves Pomladimo gozdove 2024. Akcijo so podprli Zavod za gozdove Slovenije, Zveza tabornikov Slovenije, Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, pridružila so se ji podjetja, šole in številni posamezniki.

S sadnjo pomagajo gozdu

Na Prevali v Trnovskem gozdu se je zbralo več kot 100 prostovoljcev, med njimi so bili tudi člani skupine Ljubitelji narave in gozda Trnovske planote, ki je pred tremi leti opozorila na obsežne sečnje v Trnovskem gozdu in na neurejena sečišča. “Dogajanje v gozdu še vedno spremljamo in po potrebi opozarjamo. Veseli nas, da se je gozdni red izboljšal. Dobro je, da se gozd obnavlja, tudi s takimi akcijami, kot je današnja,” je povedala članica skupine in učiteljica Mojca Milone, ki se je akcije udeležila z učenci OŠ Solkan.

“V šestem razredu se veliko učimo o gozdovih, sečnji, še posebej o obnovi. Delamo tudi izdelke iz lesa. Mlade ozaveščamo o funkcijah gozda, ki je hkrati filter zraka, filter vode, življenjski prostor za živalske vrste in ima tudi pomembno socialno funkcijo. Naša šola ima srečo, da lahko gremo iz šolskega okoliša v gozd, če se zapeljemo 17 minut iz Solkana, smo že v mešanem gozdu.”

Prostovoljci so na Prevali v dopoldnevu posadili približno 2000 sadik smreke z upanjem, da se jih bo čim več tudi “prijelo”. “Poudariti je treba, da se večina gozda pomlajuje po naravni poti. Naravna obnova je bolj prilagojena in se bolje obnese, na tistih lokacijah, kjer težje steče, pa je treba gozdu pomagati tudi z umetno obnovo, sadnjo. Za to lokacijo smo se odločili, ker je bil najprej vetrolom, kasneje pa še močna gradacija podlubnikov in tej površini je treba pomagati z umetno obnovo,” je uvodoma pojasnila vodja tolminske poslovne enote družbe Slovenski državni gozdovi Neža Gantar.

Cilj je dobiti mešani gozd

Vodja odseka za ukrepe v gozdovih pri Območni enoti Zavoda za gozdove Slovenije Tolmin Zoran Zavrtanik je pojasnil, zakaj so se kljub težavam s podlubniki na rastišče odločili posaditi smreko. “Na višjih nadmorskih višinah se v Sloveniji kljub težavam z lubadarji še vedno sadi smreka. Tu jo sadimo kot predkulturo, vmes bo prišla bukev, ki je tu zelo 'agresivna'. Naš cilj je dobiti mešan gozd, ki je bolj stabilen, v njem imamo tudi manj težav s podlubniki.”

Na območju Trnovskega gozda je približno 8000 hektarov gozda, ki je v večini v državni lasti. Kljub občasnim težavam s podlubniki, z njimi se zdaj spopadajo že tretje leto, je gozd po ocenah Zavrtanika v relativno dobrem stanju.


Najbolj brano