Rusija namerava v Sevastopol v kratkem priti z vlakom po kopnem

Dan po zmagi na predsedniških volitvah je ruski predsednik Vladimir Putin napovedal obnovo kopenske železniške povezave s Krimom. Šla bo prek Donbasa, zasedenega ukrajinskega ozemlja, ki ga Putin zdaj imenuje Nova Rusija.

Vladimir Putin je je v ponedeljek prišel na množični shod in 
koncert na Rdečem trgu.  Foto: Profimedia
Vladimir Putin je je v ponedeljek prišel na množični shod in koncert na Rdečem trgu.  Foto: Profimedia

MOSKVA > Vladimir Putin se je v ponedeljek na množičnem shodu na Rdečem trgu zbranim zahvalil za podporo na predsedniških volitvah in slavil “vrnitev Krima skupni družini”. Mineva namreč deset let, odkar si je Ruska federacija priključila ukrajinski polotok Krim.

Putin je zbrani množici pred koncertom v središču Moskve dejal, da so mu ravno zjutraj sporočili novico o obnovi železniške povezave iz Rostova na Donu do Mariupola in Berdjanska, dveh donbaških mest, ki jih Rusija zaseda od leta 2022. “Nadaljevali bomo s tem delom in vlaki bodo kmalu šli naravnost v Sevastopol. To bo še ena alternativna pot namesto Krimskega mostu,” je povedal Putin.

“Krim ni samo strateško pomembno ozemlje ... je ponos Rusije,” je v kratkem nagovoru zbranim v prestolnici povedal Putin, ki se je dotaknil tudi ostalih ukrajinskih ozemelj, ki si jih je Rusija priključila.

Kot je dejal, je bila njihova “vrnitev k družini” mnogo težja in bolj tragična, a da jim je kljub temu uspelo. V govoru je Putin za ozemlja poleg Donbasa uporabil iredentistični termin Nova Rusija.

Rusija si je septembra 2022 poleg separatističnih republik Doneck in Lugansk priključila še dve delno zasedeni ukrajinski regiji, Herson in Zaporožje.

Ruski predsednik je včeraj notranjo obveščevalno agencijo FSB sicer pozval k lovu za izdajalci. Proti vsem morajo uvesti preiskave in jih kaznovati, ne glede na to, kje so, je poudaril Putin. “Kaznovali jih bomo brez zastaranja, ne glede na to, kje so,” je dejal Putin. Nadaljeval je, da Rusija ne bo nikoli pozabila izdajalcev, ki so zagrešili zločine proti državi. Ob tem je Putin pozval FSB še, naj okrepi protiteroristične operacije in obrambne možnosti na ruskih mejah. na primer s povečanjem učinkovitosti mobilnih enot. FSB je v Rusiji namreč odgovorna tudi za varovanje meja.


Komentar novinarja

Denis Sabadin

Putinov približek Sovjetske zveze

Kratkoviden je pogled, da nas volitve v tisti širni Rusiji ne zanimajo, ker je daleč od nas in ne vplivajo na naša življenja. Svet je globaliziran, Rusija je največja država sveta, njeni apetiti po ozemljih držav, ki so naše partnerice v Evropski uniji, pa so povsem predrugačili javni diskurz. Če bi po ne vem kakšnem čudežu Putin izgubil te (ali prejšnje) volitve, se slovenska in evropska politika ne bi ukvarjali z nabavo novega orožja, uvajanjem takšne ali drugačne oblike učenja vojaških veščin,...

Preberi več

Najbolj brano