O duševnem zdravju se je treba pogovarjati

Pod okriljem MDPM sta v minulih dneh v Ajdovščini in Novi Gorici potekala otroška parlamenta. Tokrat so se mladi pogovarjali o duševnem zdravju.

AJDOVŠČINA, NOVA GORICA > Na medobčinskem otroškem parlamentu so se v Ajdovščini najprej v ponedeljek zbrali mladi parlamentarci iz osnovnih šol ajdovske in vipavske občine in vipavskega Ciriusa. Tema letošnjega otroškega parlamenta je duševno zdravje otrok in mladih. Kot so izpostavili v razpravi, je pravi pristop v spopadanju z duševnimi stiskami v pogovoru, prepoznavanju sprememb v počutju mladih in ozaveščanju družbe, zato si želijo, da bi se o duševnem zdravju mladih več pogovarjali pri razrednih urah in tudi na tematsko obarvanih dnevih. Mlade parlamentarce so nagovorili predsednica društva Kristina Valič, direktorica ajdovske občinske uprave Mojca Remškar Planinc in vipavski župan Anton Lavrenčič. Mladim so svetovali, naj se veliko pogovarjajo - med seboj, z učitelji, mentorji, starši, saj je to pot do dobrih informacij in odgovorov na njihova vprašanja. Pogovoru sta sledili še delavnici psihologinj Elizabete Šapla in Nine Baša.

O istih temah so govorili tudi včeraj v Novi Gorici, kjer so uvodoma predstavnike učencev šol iz vseh šestih občin ožje Goriške pozdravili župani Samo Turel, Mauricij Humar, Tarik Žigon, Milan Turk in direktorica briške uprave Anita Manfreda. Učenci so nato najprej povedali, kje jih čevelj najbolj žuli in katere stvari bi morali v njihovih okoljih naprej urediti. Enako kot v Ajdovščini so se soočili s tem, kako okolje vpliva na njihovo duševno zdravje, kje lahko črpajo moč in se pogovarjali o spremembah za krepitev lastnega razvoja. Psihologinja Tina Kodelja, svetovalka iz zavoda za šolstvo je učencem položila na dušo, da je ključen pogovor: “O duševnih stiskah se je treba pogovarjati, treba pa je pravočasno poiskati tudi strokovno pomoč.”

Ajdovščina bo v sredo, 27. marca, gostila regijski otroški parlament, 8. aprila pa bodo mladi predstavniki severno Primorsko zastopali na 34. nacionalnem parlamentu, ki bo v državnem zboru.


Najbolj brano