Kärcher - čiščenje dediščine in ohranjanje zgodovine skozi kulturo sponzorstva

Ko govorimo o ohranjanju dediščine in zgodovinskih dragocenosti, se pogosto osredotočimo na izjemno pomembno vlogo, ki jo ima čiščenje in vzdrževanje. V tem kontekstu izstopa Kärcher, ki ni le sinonim za inovativne čistilne rešitve, temveč se je uveljavilo tudi kot ključni akter v ohranjanju svetovne kulturne dediščine. Skozi svoj program kulture sponzorstva je Kärcher postavil nove standarde, ki presegajo zgolj poslovno dejavnost, in s svojim angažmajem pomembno prispeva k ohranjanju zgodovinskih spomenikov ter kulturne zapuščine.

Inovacije so tisto, kar koristi ljudem. Tako vsaj meni vodstvo družinskega podjetja Kärcher, ki ga je z namenom zagotavljanja pomoči pri čiščenju leta 1935 v nemškem mestu Winnenden ustanovil Alfred Kärcher.

Znamka je v skoraj stoletju delovanja postala prepoznavna predvsem po visokotlačnih čistilcih, zaradi katerih danes velja za vodilno podjetje čistilnih naprav na območju vsega sveta. Pri tem jo vodijo enostavne, učinkovite in zmogljive rešitve, pa naj gre za domače dvorišče, gospodarsko halo ali dediščino pod spomeniškim varstvom.

Več kakor tri desetletja je namreč podjetje Kärcher posvečeno tudi obnovi in vzdrževanju stavb ter drugih objektov posebnega zgodovinskega ali kulturnega pomena, kar uresničuje v obliki Kärcher kulturnega sponzorstva. Gre za ohranjanje spomenikov in stavb po vsem svetu, s čimer v ospredje postavlja družbeno odgovornost, trajnostno naravnanost ter zdrave temelje za prihodnost.

Mednarodni čistilni projekti so tako ob pomoči izkušenih strokovnjakov potekali na vseh celinah, Kärcher pa skupno beleži že preko sto restavratorskih posegov, med katerimi so najzanimivejši podrobneje predstavljeni v nadaljevanju.

Študija primera: Kärcher čiščenje narodnega spomenika na gori Rushmore (Amerika)

Poleg Kipa svobode, ki se nahaja v New Yorku – tudi za čiščenje tega je leta 1985 poskrbelo podjetje Kärcher –, za najprepoznavnejši ameriški spomenik veljajo glave predsednikov Združenih držav Amerike.

Obrazi Georgea Washingtona, Thomasa Jeffersona, Theodorja Roosvelta in Abrahama Lincolna se nahajajo na gori Rushmore (Black Hills) v bližini mesta Rapid City v Južni Dakoti, ustvaril pa jih je kipar Gutzon Borglum med letoma 1927 ter 1941.

Vse od takrat zanje in za pripadajoči muzej ob več drugih objektih skrbi National Park Service, zaradi česar so tudi Kärcher restavratorski posegi potekali pod njegovim nadzorom.

Šlo je za restavratorsko čiščenje, ki je odstranilo lišaje, alge, mah in druge organske umazanije, ob prisotnosti katerih bi sčasoma nastala biološka korozija, rezultat česar bi bile poškodbe spodaj ležečega kamna.

Dela so potekala približno mesec dni, v juliju in avgustu leta 2005, zaradi izpostavljenosti ter velikosti kipa – višina glave od temena do brade znaša 18 metrov – pa gre za enega zahtevnejših Kärcher posegov, ki je zahteval posebne varnostne ukrepe.

Študija primera: Kärcher čiščenje Brandenburških vrat v Berlinu (Evropa)

Kärcher čiščenje spomenika, ki predstavlja simbol ponovne nemške združitve, je v začetku devetdesetih let, natančneje med majem in septembrom leta 1990, potekal pod strokovnim nadzorom restavratorja Thomasa Schuberta.

Pred tem so se sicer na Brandenburških vratih različni posegi izvajali že večkrat, prvič leta 1804, dobro desetletje po končani gradnji, nazadnje pa po drugi svetovni vojni, saj so bila vrata med njo precej poškodovana, kar je zahtevalo večja obnovitvena dela (ta so potekala med letoma 1956 in 1958).

Ker je bilo umazanije zaradi škodljivih snovi, prisotnih v berlinskem zraku, veliko, je bilo treba še pred Kärcher čiščenjem celotna vrata sprati z vodo. Da pa je bil izbran ustrezen način, so se predhodno naredili testi, s katerimi se je določila tehnologija.

Preizkusili so se čiščenje s paro, s peskanjem in z vodo, pa tudi posebno nežen postopek s čisto vodo pritiska 50 barov ter temperature 90 °C, ki se je pokazal kot najustreznejši.

Vse površine so se očistile s šobami ploščatega curka, a so poleg običajne umazanije izziv predstavljali ptičji iztrebki, zasušeni na frizih in metopah na vzhodni strani, ter zaskorjene črne obloge in grafiti, prisotni vsepovsod, posebej pa na stikih ter prehodih.

Študija primera: Kärcher čiščenje kipa Buddha v Wuxiju (Azija)

Na območju Lingsham v bližini mesta Wuxi v kitajski provinci Jiangsu se od leta 1996 nahaja eden največjih kipov Bude na Kitajskem, ki je bil postavljen na pobudo Zhaoa Puchua, nekdanjega predsednika Budistične zveze Kitajske. Gre za figuro iz kroma, visoko 88 metrov in težko več kakor 700 ton.

Od tedaj do leta 2012, ko se je izvedlo Kärcher čiščenje 218 stopnic, ki vodijo do samega kipa, se je nabralo ogromno trdovratne umazanije, poleg delcev, prisotnih v izpustu, pa so težave predstavljali golobji iztrebki in žvečilke.

Za 3100 kvadratnih metrov veliko območje se je uporabilo 25 Kärcher bencinskih visokotlačnih čistilcev s tlakom 275 barov in pretočnostjo nad 800 l/h, in sicer brez uporabe kemikalij, kar je omogočalo neposredno odvajanje vode preko cevi za odpadno vodo.

Študija primera: Kärcher čiščenje Memnovih kolosov v zahodni Tebi (Afrika)

Več kakor 3300 let stari figuri, ki predstavljata faraona Amenophisa III. in sta nekoč nadzorovali vhod v grobni tempelj, ležita v bližini Doline Kraljev v zahodnih Tebah Egipta, veljata pa za enega najstarejših ter najpomembnejših egipčanskih kipov, na katerem se je z leti nabrala debela plast umazanije.

Čiščenje 14 metrov visokih in skoraj 800 ton težkih figur, izdelanih iz kamenca, je zaradi zgodovinskega pomena potekalo pod nadzorom restavratorja Jensa Linkea, celoten postopek pa je bil izveden na pobudo egiptovskih pristojnih organov za antične umetnine.

Osrednja namena posega sta bila odstranitev umazanije in preprečitev nadaljnjega propada kamna, ki se je zaradi pojavljanja kristaliziranih soli v razpokah že začelo kazati.

Izvedle so se konservatorske preiskave in meritve, nakar se je od vseh preizkušenih metod za najustreznejšo izkazalo čiščenje s peskanjem ob pomoči Kärcher pištole za peskanje, ki omogoča tako nadzorovanje tlaka kot količino sredstva za peskanje.

Po izvedenih delih so bili razkriti prvotni ostanki barve, a se ti niso poškodovali, je pa bila odstranjena več stoletij stara umazanija.

Študija primera: Kärcher čiščenje mostu Princes Bridge v Melbournu (Avstralija)

Most čez reko Yarra, ki teče skozi Melbourne v Avstraliji, je bil zgrajen leta 1888, medtem ko se je Kärcher čiščenje izvedlo aprila 1992.

Gre za odstranitev umazanije in rje, nastale zaradi stalne prisotnosti vlakov ter avtomobilov, grafitov in več plasti najrazličnejših barv, za kar se je na celotni površini mosta, dolgega 118,9 metrov ter širokega 24,7 metrov, uporabila Kärcher prikolica za čiščenje fasad.

S kulturo sponzorstva se Kärcher nedvomno kaže kot podjetje, ki je pripravljeno prevzeti odgovornost in tudi prispevati h gradnji boljšega sveta. Njegovo primarno družbeno delovanje se vsekakor kaže skozi ekonomično rabo virov, pa tudi skozi izvajanje ambicioznih čistilnih projektov, ki ohranjajo temeljne človeške vrednote in zgodovino človeštva.


Najbolj brano