Najmanjši Volkswagnov križanec z osvežitvijo

T-Cross je po skoraj petih letih dobil paket blagih osvežitev, kar mu bo dalo nov zagon pri prodaji, saj imajo trgovci v letošnjem letu cilj prodati preko 1200 primerkov.

Z nekaj osvežitvami in bogatejšim spiskom serijske opreme je volkswagen t-cross pripravljen na nove 
prodajne izzive. Foto: Peter Pirkovič
Z nekaj osvežitvami in bogatejšim spiskom serijske opreme je volkswagen t-cross pripravljen na nove prodajne izzive. Foto: Peter Pirkovič

T-Cross je na slovenskem trgu prisoten od leta 2019, a zanimivo, daleč najboljše prodajne rezultate so dosegli sredi pandemije. V letu 2021 so zabeležili kar 1859 prodanih vozil, lansko leto pa le še 804 avtomobile, kar je bila posledica težav v proizvodnji. Kljub slabši prodajni poziciji je bil t-cross četrti najbolje prodajani Volkswagnov avtomobil v segmentu križancev. Takoj za t-rocom, taigom in tiguanom.

Najmanjši križanec je bil deležen nekaterih vmesnih popravkov, ki se tičejo zunanje ter notranje oblike in tehnike. Omeniti velja, da ima ta v začetni serijski opremi LED žaromete in ne več halogenske, medtem ko ima verzija z najbogatejšim paketom opreme style že vključene matrične LED žaromete in LED svetlobni pas med obema žarometoma. Kar se tiče zunanjosti, dobil je nov sprednji odbijač, aluminijasto zaščito motorja, osveženo grafiko zadnjih luči, novo obliko platišč, ločene odsevnike na zadnjem odbijaču in tri nove barve (grozdno rumena, prozorno modra in kraljevo rdeča). Zaradi nove oblike odbijačev se je skupna dolžina povečala za 27 milimetrov (4.135 mm), medtem ko ostale dimenzije ostajajo enake.

Posodobljen je seznam varnostne opreme in povečana je nosilnost vlečne kljuke s 55 na 75 kilogramov, zaradi električnih koles, ki so težja in med kupci vse bolj priljubljena.

Enako velik ostaja tudi osnovni volumen prtljažnika (od 385 do 455 litrov), ki je sicer odvisen od vzdolžnega položaja sedalnega dela zadnje klopi - ta je pomičen za 14 centimetrov. V primeru potrebe po prevozu večjih stvari se prtljažni prostor s preklopom naslona zadnje klopi poveča na 1281 litrov oziroma s preklopom naslona sovoznikovega sedeža je možno ustvariti ravno dno v skupni dolžini 2,39 metra.

Več moči za bencinski motor

Kratko uvodno srečanje z malim križancem daje takoj vedeti, da je potniška kabina prepletena z novimi materiali (manj je trde plastike), boljšo zvočno izolacijo in jasno, prenovljena je tudi platforma za upravljanje.

V potniški kabini bistvenih sprememb sicer ni, je pa opaziti številne nove materiale in naprednejši infozabavni vmesnik. Foto: Peter Pirkovič

Serijsko je ta opremljen z 8- oziroma pri bogatejših paketih z večjim 9,2-palčnim osrednjim zaslonom na dotik (discover pro), ki ima denimo vključeno navigacijski sistem, glasovno upravljanje, brezžično povezovanje s pametnimi telefoni (Apple Car Play in Android Auto) in kopico drugih dodatkov. Nova so tudi osvetljena drsna stikala za upravljanje klimatske naprave in drsniki za glasnost radia.

Posodobljen je seznam varnostne opreme in povečana je nosilnost vlečne kljuke s 55 na 75 kilogramov, zaradi električnih koles, ki so težja in med kupci vse bolj priljubljena. Tudi pogonska tehnika je rahlo spremenjena. Osnovo predstavlja litrski bencinski trivaljnik s 70 kilovati, ki je kot edini na voljo s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom, medtem ko je zmogljivejša verzija pridobila 4 kW in zdaj razvija skupno 85 kilovatov. Ta verzija je na voljo tako s 6-stopenjskim ročnim kot 7-stopenjskim DSG menjalnikom. Paradni konj ponudbe ostaja t-cross z 1,5-litrskim štirivaljnikom s 110 kilovati, ki ga je možno kombinirati le s sedemstopenjsko avtomatiko.

Pogled na cenik pokaže, da so cene rahlo višje od predhodnika, a z upoštevanjem, da ima prenovljeni model več serijske opreme, je ta po izračunih zastopnika še celo nekoliko cenejši. Cena vstopnega modela se začne pri 22.810 evrih, v to pa ni vključen popust 1000 oziroma 1500 evrov, v kolikor se kupec odloči za nakup s financiranjem.


Najbolj brano