Octavia ima nov obraz

Čehi so razkrili podobo prenovljene Octavie, ki v Slovenijo prihaja še pred poletjem.

 Še naprej bo na voljo v limuzinski in kombi različici, ohranja pa še  štirikolesni pogon in dizelske motorje.

 Foto: Škoda
Še naprej bo na voljo v limuzinski in kombi različici, ohranja pa še štirikolesni pogon in dizelske motorje.  Foto: Škoda

Vmesna prenova ni prinesla korenite oblikovne prenove, v tem primeru gre bolj za piljenje obstoječih linij. Na sprednjem delu je na prvi pogled najbolj opazen spremenjen LED dnevni podpis z osveženo obliko žarometov, nekoliko drugačna je maska, nekaj novih oblikovnih potez pa ima tudi odbijač. Da ne bi ostalo zgolj pri temu, so osvežili ponudbo platišč, zamešali nekaj novih barv in zadnje luči opremili z novo grafiko ter z dinamičnimi smerniki.

Kar zadeva potniško kabino so spremembe bolj ali manj osredotočene na infozabavni vmesnik. Na seznamu serijske opreme še naprej ostaja 10-palčni osrednji zaslon, za doplačilo pa novem vgradijo tudi večjega 13-palčnega, hkrati pa so poskrbeli tudi za programsko prenovo infozabavnega sistema. Ta je enak tistemu iz novega tiguana oziroma passata Varianta in je opremljen s podporo umetne inteligence (ChatGTP). Novo grafiko imajo še digitalni merilniki, na seznam serijske opreme so uvrstili še dvopodročno samodejno klimatsko napravo, uredili so močnejše polnjenje (45 vatov) povezanih naprav preko USB-C vhoda in hkrati izboljšali sistem zaklepanja brez uporabe ključa. Na izbiro so tudi ergonomski sedeži s certifikatom AGR in masažno funkcijo. Pri njihovih rešitvah simply clever so na seznam dodali še posebno namensko odlagalno mesto za shranjevanje torb, skodelic in steklenic potnikov na zadnji klopi, sredinski naslon za roko je bogatejši za držalo za telefon, hkrati pa velja izpostaviti, da sta strgalo za led in dežnik izdelana iz recikliranih materialov.

RS-a z dizlom ni več

Motorizacija pri octaviji je doživela nekaj blagih sprememb. Opazili smo, da dizelskega RS-a s štirikolesnim pogonom ne bo več v ponudbi, prav tako v začetku ne bo možno izbirati opcije 4x4. Slednja bo na voljo šele v letu 2025 z uvedbo dvolitrskega TSI motorja s 150 kilovati moči (204 KM). Športna RS izvedba bo vezana le še na kombinacijo z dvolitrskim TSI motorjem, ki po novem razvija 195 kW (265 KM), medtem ko je vstopni 1,5-litrski TSI s 85 in 110 kilovati moči lahko opremljen z dodatkom elektrifikacije (mehki hibrid). Dizla sta dva – dvolitrski TDI s 85 in 110 kilovati.


Najbolj brano