Nissan z družinskim električarjem

Po skoraj štirih letih od prve predstavitve je Nissan k nam iz svoje domače tovarne na Japonskem končno le poslal prvih nekaj primerkov električno gnane Ariye.

Ariya najbližjega tekmeca vidi v Tesli model Y, ki je še nekoliko 
dražji. Foto: Peter Pirkovič
Ariya najbližjega tekmeca vidi v Tesli model Y, ki je še nekoliko dražji. Foto: Peter Pirkovič

Razlogov, da je ta tako dolgo zamujal na slovenske ceste, je več. Najprej dejstvo, da so v začetku prednost dali največjim trgom po svetu, potem se je zgodila vojna v Ukrajini, nato pa še težave v proizvodnji zaradi pomanjkanja polprevodnikov. Zdaj je ta avtomobil končno le prispel k slovenskim trgovcem, ki računajo, da bi letos lahko v nakup prepričali okrog 50 slovenskih kupcev.

Drugi električar v Nissanovi ponudbi brez dvoma izstopa zaradi svojega avantgardnega dizajna, idejo zanj pa so oblikovalci našli v študijskem vozilu IMx iz leta 2017. Karoserija 4,59 metra dolgega električnega križanca je od tal oddaljena 185 milimetrov, medtem ko razdalja medosja znaša 2,77 metra. V tem delu imajo svoje mesto tudi litij-ionske baterije, ki so še za tretjino tanjše od tistih v leafu. Kapaciteta teh znaša 63 ali 87 kWh, kar pomeni 404 oziroma 536 kilometrov dosega. K prvemu paketu baterij spada elektromotor s 163 kilovati moči, k zmogljivejšim baterijam pa v osnovi sodi 238-kilovatni elektromotor oziroma nadgradnja v obliki štirikolesnega pogona (e-force), kar pomeni dodatno pogonsko enoto na zadnji osi in skupno sistemsko moč 225 kilovatov.

Ariya je serijsko opremljena s 7,5-kilovatnim polnilnikom, za dodatnega tisočaka pa je možno avto opremiti z 22-kilovatnim polnilnikom, ki omogoča hitrejše polnjenje na polnilnicah z dvosmernim tokom. Pri hitrih polnilnicah z enosmernim tokom je moč polnjenja omejena na 130 kilovatov (CCS). To v praksi pomeni, da polnjenje z 20 na 80 odstotkov traja 28 minut.

S subvencijo do zanimive cene

Potniška kabina je prostorsko zelo dobro odmerjena, tudi za tiste na zadnji klopi. Prtljažnik meri 468 litrov in ga je možno v nekaj potezah povečati še za več kot tisoč litrov. Pri štirikolesno gnani izvedbi bo električna pogonska enota na zadnji klopi odžrla nekaj prostora (415 litrov). Na prvi pogled je dobro zasnovan tudi voznikov delovni prostor, ki zajema velik podolgovat prikazovalnik, razdeljen na dva dela - digitalni merilniki in osrednji zaslon infozabavnega vmesnika. Ta je med drugim opremljen z glasovnim upravljanjem in navigacijskim sistemom, ki načrtuje pot, z vključenimi postanki na polnilnicah in dolžino polnjenja.

Obenem lahko uporabniki komunikacijo preklopijo na slovenski jezik, ki ima trenutno nekaj porodnih težav, a to na Japonskem že odpravljajo. V kratkem dopoldanskem druženju smo v ergonomsko zelo prijetno zasnovani potniški kabini opazili veliko uporabnih odlagalnih mest, panoramsko stekleno strešno okno, digitalno vzvratno notranje ogledalo, funkcijo prezračevanja sedežev, premičen sredinski greben (za 15 cm) in le za vzorec fizičnih gumbov, ki jih na sredinski konzoli in armaturni plošči zamenjujejo osvetljeni haptični gumbi.

Začetna cena Nissan ariye v Sloveniji znaša 39.900 evrov, kar pomeni, da če od te odštejemo še državno spodbudo (4500 evrov), se končna cena zniža na 35.400 evrov. A kot pravijo, bo največ zanimanja za različico z zmogljivejšo baterijo (87 kWh), ki stane najmanj 53.400 evrov, le peščica pa jih bo izbrala 4-kolesno gnano verzijo z vstopno ceno 56.400 evrov. Kot zanimivost velja omeniti, da bakrena akatsuki barva, kot je na fotografijah, stane dodatnih 1200 evrov.


Najbolj brano