Opel corsa s prenovljenim obrazom in brez dizelskega motorja

Po petih letih od uvedbe nove generacije na slovenski trg, Corsa zdaj vnovič opozarja na svojo prisotnost. Deležna je bila oblikovne in tehnične prenove.

Po petih letih od predstavitve aktualne šeste generacije je k 
Oplovim slovenskim trgovcem v teh dneh zapeljala prenovljena 
corsa. Zdaj prvič brez dizelskega motorja in z dodatno električno 
verzijo. Foto: Opel
Po petih letih od predstavitve aktualne šeste generacije je k Oplovim slovenskim trgovcem v teh dneh zapeljala prenovljena corsa. Zdaj prvič brez dizelskega motorja in z dodatno električno verzijo. Foto: Opel

Zgodovina corse se piše vse od leta 1982 in kot taka ostaja trdno v ponudbi nemškega proizvajalca, čeprav za ta avtomobilski segment zadnje desetletje niso najbolj obetavni časi. Če je ta bila nekoč najbolj priljubljen Oplov model, je slika na trgu danes precej drugačna. V lanskem letu so jih v Sloveniji prodali 424, s čimer se je ta avto v segmentu uvrstil na sedmo mesto. Letos bodo skušali prodajni rezultat nekoliko popraviti. Do konca leta je načrt prodati vsaj 500 primerkov. Bistvena prednost prenovljenega modela predstavlja raznolika pogonska ponudba, saj je corsa na voljo s klasičnim bencinskim motorjem, blago elektrifikacijo in z baterijami, od potreb in končne izbire pa bo odvisna tudi cena. A naprej velja izpostaviti nekaj najpomembnejših novosti pri njej.

Prenova zunanjosti in notranjosti

Corsa bo kupce prepričevala z osveženim videzom sprednjega dela, saj so oblikovalci po vzoru ostalih bratov integrirali tako imenovani Opel Vizor, opazen bo tudi zelo jasen napis corsa na prtljažnih vratih, hkrati pa so pri Oplu zamešali še nekaj novih barv zunanjosti in osvežili ponudbo platišč. Za osvetljevanje v nočnem času še vedno skrbijo intelliLux LED žarometi, ki so zdaj nekoliko izboljšani, saj imajo vgrajenih 14 LED modulov. Potniška kabina je bogatejša za popolnoma nov volan, nov je tudi selektor samodejnega menjalnika, še bolj pomembna pa je pridobitev novega infozabavnega sistema, ki temelji na platformi družbe Qualcomm Technologies. Ta prinaša osrednji barvni 10-palčni zaslon na dotik in digitalne merilnike z novo grafiko, občutno boljša je slika s kamere na zadku, hkrati pa je uporabniku omogočeno, da se s pametnimi telefoni (Android in Apple) povezuje brez uporabe kablovja. Tudi posodobitve sistema zdaj potekajo na daljavo.

Električna verzija še ni cenovno konkurenčna

Corsa je slovenskim kupcem na voljo z več pogonskimi alternativami. Največ zanimanja pričakujejo za klasične bencinske motorje, ki so na ceniku najcenejši. Atmosferski 1,2-litrski 75-kilovatni motor bo edini v kombinaciji s petstopenjskim ročnim menjalnikom, 1,2-litrski turbo trivaljnik s 74 in 96 kilovati pa bo možno kombinirati s šestopenjskim ročnim ali 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Ta isti motor je pri corsi na voljo tudi z elektrifikacijo v obliki 48-voltnega blagega hibrida, ki ima vgrajeno 21-kilovatno pogonsko električno enoto in 0,89 kWh baterijo pod sprednjim sovoznikovim sedežem. Ta dva bosta povezana le s samodejnim menjalnikom in bosta od klasičnih motorjev dražja za slaba dva tisočaka. Že zdaj je na voljo tudi električna corsa s 100- ali 115-kilovatnim motorjem ter s 50 oziroma 51 kWh baterijo nove generacije. Izboljšana verzija baterije omogoča tovarniških 405 kilometrov dosega in polnjenje z močjo do 100 kilovatov na hitrih polnilnicah. Električne corse imajo ta trenutek že postavljene slovenske cene, a ker te trenutno niso najbolj konkurenčne, so s tovarno v intenzivnih pogovorih, kako te z vključeno subvencijo približati dvajsetim tisočakom. Zato z nakupom velja še malce počakati. Sicer najcenejša bencinska corsa na ceniku stane 14.490 evrov, v primeru, da se kupec odloči za financiranje.


Najbolj brano