Ajda, živilo prihodnosti

Slovenci smo znani kot ljubitelji ajdove kaše in moke, a priljubljenim stalnicam na krožnikih lahko vselej dodamo kakšno novo jed.

Ajdova kaša je eno tistih živil, ki ga imamo, sploh v Sloveniji, nenehno v bližini, a to žitarico vse premalo uporabljamo v naši prehrani. Ima veliko koristih sestavin, primerna, tako kot ajdova moka, je tudi za tiste, ki ne smejo uživati glutena, njen sladkast in oreškast okus pa zagotavlja tudi okusne jedi. Cela vrsta jih je, ki jih lahko pripravimo z ajdovo kašo ali iz ajdove moke. Res pa je, da se pri nas uporaba ajdove kaše velikokrat konča s kašo z gobami ali z zelenjavo in pri pripravi kašnatih klobas, ob katerih uživamo predvsem ob kislem zelju ali repi.

Z ajdovo moko poznamo že več jedi. Ne samo žgancev, ki tako zelo teknejo ob telečji obari, ali zgolj z ocvirki in kislo smetano. Mnogi radi pripravljajo ajdov kruh, tudi z dodatkom orehov, ali palačinke iz ajdove moke (ki se lahko pripravijo tudi brez jajc, kar je dobrodošlo za tiste, ki iz različnih razlogov ne jedo jajc). Priljubljena slovenska jed so tudi ajdovi štruklji ali zavitki s slanimi ali sladkimi nadevi. A z ajdovo kašo si lahko pripravimo še številne druge jedi, sladke in slane, le pobrskati je treba med recepti, ki jih je, še posebej na spletu, veliko.

Solata z ajdovo kašo

Potrebujemo:

• 15 dag ajdove kaše

• polovica zelene paprike

• polovica rdeče paprike

• 2 manjša paradižnika

• 5 dag kuhane koruze

• 1 manjša rdeča čebula

• nekaj listov zelene solate ali listov mlade špinače

• 3 žlice olivnega ali bučnega olja

• 1 žlica jabolčnega kisa

• sol, poper

• origano

Ajdovo kašo skozi cedilko temeljito operemo pod tekočo vodo. Damo jo v primerno veliko posodo, dolijemo toliko vode, da je kaša pokrita, in kuhamo 15-20 minut, oziroma dokler kaša ni mehka. Odcedimo jo in ohladimo.

Papriko narežemo na majhne kocke, čebulo na polmesece ali na kocke, solato natrgamo. Paradižnik prerežemo na pol, odstranimo semenje in ga narežemo na kocke. V skledo damo narezane sestavine in kuhano ajdovo kašo, dolijemo olje in kis, dodamo sol, poper in origano ter premešamo. Solato pustimo stati vsaj eno uro, da se sestavine prepojijo, potem jo postrežemo.

Tekne s črnim kruhom, lahko pa solato ponudimo tudi s kakšnim drugim kruhom ali kot prilogo jedem z žara. Po želji lahko solati dodamo tudi svež, na tanke trakove narezan por, prijetna osvežitev bodo tudi kolobarji redkvice.

Za zajtrk ali kot solata

Ajda velja tudi za živilo prihodnosti. Če sodimo po trendih sodobne prehrane, njena pridelava ni obremenjujoča za okolje, in če dodamo še njeno hranljivost (pa tudi h krepitvi imunskega sistema pripomore), je tako rekoč idealno živilo. In ni odveč dodati, da je priprava jedi iz ajdove kaše dokaj enostavna, le opogumiti se moramo in jo kombinirati s sestavinami, na katere včasih ne bi niti pomislili. Na primer med, banana ali cimet, ki sodijo med priljubljene sestavine zdravih zajtrkov. Z dodatkom ajdove kaše bo ta za povrh še nasiten, nikakor pa ne težak.

Priprava zajtrka z ajdovo kašo je preprosta - kuhano ajdovo kašo (skuhamo jo lahko že večer prej) zmešamo z banano, medom, cimetom, jogurtom, rozinami, oreški, lanenimi semeni ... Izberemo tisto, kar nam tekne, igramo se z okusi in barvami, dodamo lahko tudi malo kardamoma.

Ko razmišljamo o uporabi ajdove kaše za kosilo, imamo več možnosti. Jo bomo pripravili kot solato z dodatkom zelenjave, kot glavno jed ali kot prilogo? Za solato potrebujemo ohlajeno kuhano kašo, zelenjavo pa dodamo glede na to, kaj imamo pri roki. Lepo se kombinira s porom, papriko, naribanim korenjem, narežemo lahko tudi stebelno zeleno, jo potresemo s sesekljanimi zelišči in začinimo po okusu. Ajdova kaša se sklada tako z belim kot olivnim ali bučnim oljem, tudi orehovo olje ji bo dalo še bolj žlahten okus, namesto kisa lahko dodamo limonin sok. Za solato lahko seveda porabimo tudi ostanke ajdove kaše, če smo je dan ali dva prej skuhali preveč, pa nimamo prave ideje, kaj naj z ostanki naredimo.

V družbi z rižem

Ni pa nujno, da ajdovo kašo zgolj kuhamo v vodi in potem kuhano uporabljamo glede na recept. V Prekmurju, denimo, jo kot prilogo pripravljajo skupaj z rižem, način priprave je tak kot za rižoto. Najprej na maščobi prepražimo drobno narezano čebulo, jo nekoliko solimo, potem pa dodamo enaka dela oprane ajdove kaše in srednje zrnatega riža (ki ga uporabljamo za rižote). Med mešanjem pražimo, da riž postekleni, potem dodamo malo majarona, solimo in popramo ter zalijemo z mlačno vodo ali jušno osnovo (če uporabimo slednjo, dodamo med praženjem manj soli). Tekočine dodamo toliko, da sta ajda in riž komaj pokrita, in ko vpijeta tekočino, ju znova zalijemo. Med kuhanjem večkrat previdno premešamo. Proti koncu kuhanja po potrebi ajdo in riž dodatno solimo in popramo, potem posodo umaknemo z ognja in v pokriti posodi pustimo okoli 10 minut. To je odlična priloga k mesnim jedem z omako.

Z ajdovo kašo lahko pripravimo tudi izdatno zimsko enolončnico. Postopek je običajen - na maščobi prepražimo čebulo, dodamo list lovorja, na kocke narezano prekajeno meso ali na kolobarje narezano klobaso (kranjska na primer in podobne klobase), ko se meso nekoliko zapeče, dodamo oprano ajdovo kašo. Začinimo s soljo, poprom, majaronom ali timijanom, potresemo s ščepcem dimljene mlete paprike, po želji lahko dodamo še malo paradižnikove mezge, premešamo in zalijemo z vodo. Kuhamo, dokler ajda ni kuhana. Med praženjem čebule in mesa lahko dodamo tudi gobe ali na kocke narezan krompir, tako bo juha še bolj izdatna.

Kaša iz pečice

Ajdova kaša z gobami je že skoraj ponarodela slovenska jed, zato o njej ne velja izgubljati besed. Tudi ajdova kaša s praženimi jetri je stara slovenska jed, a jo le še redko kje pripravljajo.

Tudi narastek z ajdovo kašo ni več tako vsakdanja jed; čeprav, tako kot večina drugih jedi z ajdovo kašo, tudi narastek ni zahteven za pripravo. Na namaščen pekač stresemo plast oprane kaše, ki smo jo zmešali s sesekljano čebulo, in jo lepo poravnamo, Na kašo damo dva ali tri liste lovorja, potresemo s soljo in poprom, potem pa zalijemo z vodo, ki naj kašo zgolj pokriva. Na kašo naložimo manjše kose mesa - začinjeno vratovino na primer, ali piščančji ali puranji file, tudi perutnice so uporabne. Po vrhu naložimo na debelejše rezine narezan sir (edamec, mocarela, ementalec) in v pečici, ogreti na 180 stopinj, pečemo 45 minut. Prvih 20 minut lahko pekač pokrijemo s folijo. Preden jed vzamemo iz pečice, preverimo, ali je kaša kuhana. Lahko pa na kašo, preden dodamo kose mesa, naložimo plast kislega zelja, v tem primeru uporabimo zgolj svinjsko meso, ki je sočno in bo zelju in kaši dalo res dober okus.

In še palačinke

Iz ajdove moke lahko razen žgancev, zavitkov in štrukljev pripravimo tudi palačinke. Zmesi vode ali mleka in ajdove moke lahko dodamo tudi jajce, ni pa nujno, saj tudi iz zmesi zgolj iz vode in ajdove moke s ščepcem soli lahko spečemo tanke ajdove palačinke. In jih uporabimo za kakšno zanimivo jed. Pripravimo namaz iz gob - jurčki so zaradi svoje aromatičnosti najbolj primerni, pražimo jih na čebuli, dodamo še česen in obilo peteršilja, solimo in popramo ter zmeljemo v multipraktiku. Posebej drobno sesekljamo ali zmeljemo piščančji file. Palačinke namažemo z namazom, po eni polovici nadevamo z zmletim mesom in tesno zavijemo, potem pa zvito palačinko ovijemo s piščančjo kožo (snamemo jo s piščančjih prsi). Najprej zvitke pečemo v ponvi, dokler se koža lepo ne zapeče, potem pa jih damo za 45 minut v pečico, ogreto na 170 stopinj. Postrežemo s poljubno prilogo.


Najbolj brano