Razmislimo in pišimo o Slovnici pozabe

Forum Tomizza že 19. leto razpisuje literarni natečaj Lapis Histriae za kratko prozo na temo Slovnica pozabe. Dela sprejemajo do 31. marca.

Tudi letošnje izbrane zgodbe bodo objavili v zborniku Lapis 
Histriae - na fotografiji zbornik natečaja 23. Foruma Tomizza na 
temo Kaos - Kairos - Caos. Foto: Maja Pertič Gombač
Tudi letošnje izbrane zgodbe bodo objavili v zborniku Lapis Histriae - na fotografiji zbornik natečaja 23. Foruma Tomizza na temo Kaos - Kairos - Caos. Foto: Maja Pertič Gombač

KOPER, TRST, UMAG > Slovnica pozabe - Gramatica zaborave - Grammatica dell'oblio je tema letošnjih, že 25. Mednarodnih obmejnih srečanj Forum Tomizza, ki še pred tradicionalnimi majskimi dogodki v Trstu, Kopru in Umagu na isto temo razpisujejo 19. Mednarodni literarni natečaj Lapis Histriae za kratko prozo na temo. “Pozaba je lahko nevtralni filter, lahko je režimsko orodje za represijo, lahko pa je tudi pogoj za ozdravljenje, za možno prihodnje (so)bivanje: vsi ti momenti vstopajo v njeno 'slovnico'. Ko žrtev pove svojo zgodbo in jo skupnost prizna, lahko ta resnica najde mesto v kolektivnem spominu. Rituali obžalovanja in empatije so potrebni za lajšanje bremena preteklosti in ohranjanje ravnovesja med spominom in pozabo, tako odrešujočega za družbeno in čustveno življenje. V molk zaviti osebni spomini in gradivo, ki ždi po arhivih iščejo nove zapisovalke in ZApisovalce,” so zapisali v Forumu Tomizza, kjer pričakujejo zapise do 31. marca.

Vsi razpisni pogoji so objavljeni na spletni strani Foruma Tomizza in na družbenih profilih srečanj. Dvanajst najboljših besedil po presoji žirije, ki jo vselej sestavljajo trije pisatelji, bodo konec leta objavili v Zborniku Lapis Histriae 2024. Prejemnike nagrad bodo razglasili na slovesnosti pod okriljem 25. Foruma Tomizza v Umagu, 24. maja.


Najbolj brano