Kako je Janša pomagal Golobu

Zgolj na videz je bil v tem tednu narejen največji korak h koncu najhujše krize in “happy endu” te vladne koalicije. Merjenje moči med Gibanjem Svoboda in Socialnimi demokrati se je končalo v sredo zvečer, ko sta Robert Golob in Tanja Fajon pokadila pipo miru. A glavno vprašanje je, kaj se bo zgodilo, ko tokratna pipa ne bo več tlela? Se bodo politična spotikanja in podtikanja nadaljevala? Medsebojno zaupanje namreč ni kategorija, ki jo zaukažeš, temveč se gradi leta na podlagi skupnih projektov, sodelovanja in izbojevanih bitk.

Resničnostni šov, ki smo mu bili priča skoraj mesec dni, lahko bi mu rekli tudi drama, smešnica, kriminalna zgodba, je razgalil način delovanja slovenske politike. Omrežja, ki imajo zasidrane svoje ljudi v državnih in paradržavnih strukturah, spretno usmerjajo tok denarja v žepe svojih prijateljev in sorodnikov. Sploh ni pomembno, ali je bila Dominika Švarc Pipan tako naivna ali tako nesposobna (če zanemarimo možnost, da je tudi sama bila udeležena v zaroti), da ni opazila goljufije pri nakupu palače, dejstvo je, da je svoje delo opravljala površno, slabo. Objektivno odgovornost je prevzela prepozno, podobno velja za Klemna Žiberta in posledično so ob spretnem medijskem spinu največ škode utrpeli Socialni demokrati. Ni jim jo zadal Janša s svojimi sateliti, temveč Gibanje Svoboda. In to se ne bo pozabilo kar tako!

Reality show, ki smo mu bili priča skoraj mesec dni, lahko bi mu rekli tudi drama, smešnica, kriminalna zgodba, je razgalil način delovanja slovenske politike.

Ko sta se koalicijski partnerki blatili pred televizijskimi kamerami in zadajali udarce pod pasom, je že izgledalo, da se približuje razpad vladne koalicije. A so se nato čustva vendar umaknila politični preračunljivosti: številke so pokazale, da bi vlada brez SD imela teoretično zgolj še 44 zagotovljenih glasov, rožljanje o interpelaciji celotne vlade pa je spomnilo na glavni programski cilj te vlade: samodanijanša. Janez Janša je tako nenamerno pomagal Golobu, da je koalicija ostala skupaj, pri čemer ni jasno, zakaj SDS ni ostal tiho, tako da bi koalicija še nekoliko bolj prala umazano perilo pred javnostjo.

Povsem kriminalna zgodba je postala svojevrstna politična telenovela. Ministrica in Žibert bosta res zapustila svoje stolčke, a razni Gojkoviči, Vežnaverji, sodna cenilka Breda Zorko, ki je strokovno ugotovila vrednost 1,7 milijona evrov za omenjeno palačo in jo štiri leta zatem “strokovno” ocenila na 7,7 milijona evrov, in ostali udeleženci bodo za nekaj časa poniknili, čez nekaj let pa se spet pojavili na kakšnih podsekretarskih mestih ali kot zmagovalci bogsigavedi katerega javnega razpisa.

To je problem Slovenije. Oblast, milijone in kraljestvo dobi tisti, ki bo to znal presekati.


Preberite še


Najbolj brano