V EU politični dogovor o večji preglednosti pri označevanju porekla medu

Svet EU in Evropski parlament sta v torek dosegla politični dogovor glede predlogov Evropske komisije za večjo preglednost pri označevanju porekla mešanic medu. Pobudnica revizije direktive o medu v delu, ki se nanaša na označevanje porekla mešanic medu, je bila Slovenija.

Označevanje mešanic medu, kot ga določa trenutna direktiva, 
namreč po mnenju Slovenije ne zagotavlja jasne in nedvoumne 
informacije o poreklu medu.
Označevanje mešanic medu, kot ga določa trenutna direktiva, namreč po mnenju Slovenije ne zagotavlja jasne in nedvoumne informacije o poreklu medu. 

BRUSELJ > Označevanje mešanic medu, kot ga določa trenutna direktiva, namreč po mnenju Slovenije ne zagotavlja jasne in nedvoumne informacije o poreklu medu. Slovenijo je v pobudi podprla večina držav EU.

Evropski parlament in Svet EU sta se strinjala, da mora biti na etiketi navedena država, v kateri je bil med pridelan. Na etiketah sadnih sokov, džemov, želejev, marmelad in kostanjevih pirejev pa bo morala biti na sprednji etiketi navedena tudi država izvora uporabljenega sadja.

Če med izvira iz več kot ene države, posodobljena direktiva določa, da so države izvora na etiketi navedene v padajočem vrstnem redu glede na delež, ki ga predstavljajo v končnem izdelku, so sporočili iz Sveta EU.

Vključena je tudi določba, da je treba za izdelavo enega kilograma marmelade uporabiti najmanj 450 gramov sadja.

Zaradi vse večjega povpraševanja po izdelkih z znižano vsebnostjo sladkorja so v začasno sprejetem besedilu predvidene tudi tri nove kategorije: sadni sok z znižano vsebnostjo sladkorja, sadni sok z znižano vsebnostjo sladkorja iz koncentrata in zgoščeni sadni sok z znižano vsebnostjo sladkorja.

Namen sprememb je spodbujati prehod na bolj zdravo prehrano, pomagati potrošnikom, da se odločajo na podlagi informacij, in zagotoviti preglednost glede izvora izdelkov, so prepričani v Svetu EU.

Sprejetje pozdravila tudi ministrica Čalušić

"Tržni standardi zagotavljajo, da je hrana, ki jo uživamo, visoke kakovosti. Dogovor, ki smo ga dosegli glede teh spremenjenih standardov, bo potrošnikom omogočil, da se odločajo o živilih, ki jih uživajo, na podlagi dobrih informacij, in bo pripomogel k boju proti goljufijam s hrano," je ob sprejetju političnega dogovora dejal belgijski kmetijski minister David Clarinval.

Evropska komisija je predlog sprememb predstavila aprila lani. Dogovor morata Evropski parlament in Svet EU zdaj potrditi še formalno.

Sprejetje političnega dogovora je pozdravila tudi kmetijska ministrica Mateja Čalušić. Meni, da gre za pomemben korak v smeri zagotavljanja preglednosti za potrošnike in v boju proti potvorbam medu, so sporočili z ministrstva.

"Sprememba je pomembna tako za čebelarski sektor kot za potrošnika, ki mora biti transparentno obveščen, od kod prihaja med, s tem pa smo tudi zelo jasno povedali, da na naših policah ni prostora za ponaredke. Slovenija je zato lahko zelo ponosna na dosežen dogovor, prav tako gre zahvala slovenskim čebelarjem za pobudo za jasno označevanje porekla mešanic medu," je dejala.


Najbolj brano