Bolečine v nogah - kako se jih znebiti?

Ali se soočate z bolečinami v nogah? To pogosto stanje se lahko razvije zaradi posledic staranja, prekomerne obremenitve, poškodbe ali osnovnih bolezni. Bolečine v nogah lahko trajajo od nekaj dni do tednov ali celo mesecev, odvisno od osnovnega vzroka. Kaj storiti, ko se pojavijo bolečine?

Bolečine v nogah so razširjen in kompleksen medicinski pojav, ki zajema širok spekter vzrokov in simptomov. Njihov vpliv sega onstran fizičnega nelagodja, saj lahko pomembno vplivajo na kakovost življenja posameznika.

Ali ste vedeli, da ima več kot 50% posameznikov nad 60. letom starosti bolečine v nogah? Bolečine v starosti največkrat nastopijo kot posledica degeneracije sklepnega hrustanca ali sklepnega vnetja.

V prispevku bomo raziskali osnovne mehanizme bolečin v nogah, najpogostejše vzroke ter sodobne metode fizioterapevtskega zdravljenja. Kako vam pri bolečih nogah pomagamo v kliniki Medicofit, vam razkrivamo v nadaljevanju.

Zakaj se pojavijo bolečine v nogah?

Bolečine v nogah lahko izvirajo iz različnih virov, kot so kosti, vezivno tkivo, krvne žile, živci ali celo naša koža. Predstavljamo vam najpogostejše vzroke za bolečine v nogah.

Bolečine v sklepih nog

Bolečine v sklepih nog največkrat povzročijo artritisi – velika skupina bolezni, ki povzročajo sklepno vnetje. Vnet sklep zlahka prepoznamo: je boleč, otekel ter slabše gibljiv.

Njihov pojav v kolčnih, kolenskih ali gleženjskih sklepih lahko izrazito vpliva na doživljanje bolečin v nogah, hkrati pa lahko znatno omeji gibalno funkcijo ter izvajanje vsakodnevnih aktivnosti.

Katere vrste artritisa se najpogosteje pojavijo v nogah? Najpogosteje gre za osteoartritis, sledijo mu revmatoidni artritis, putika in psoriatični artritis. Vsi omenjeni tipi bolezni se manifestirajo skozi raznoliko simptomatiko.

Osteoartritis je degenerativna vrsta artririsa, ki prizadene milijone posameznikov po vsem svetu. Bolezen se razvije kot posledica postopnega obrabljanja zaščitnega hrustanca, ki je namenjen gladkemu drsenju kosti v sklepu med gibanjem. Čeprav lahko vpliva na katerikoli sklep, je najpogosteje povezan s sklepi kolen, kolkov, hrbtenice ter dlani – ti sklepi so podvrženi obrabi, saj so vsakodnevno močno obremenjeni.

S poudarkom na aktivnosti, vzdrževanju zdrave telesne teže ter vključitvi v fizioterapevtsko rehabilitacijo je mogoče zmanjšati napredovanje bolezni sklepov in prispevati k izboljšanju funkcionalnosti.

Išias

Klasična bolečina, ki jo povzroča išias, se običajno začne v spodnjem delu hrbta in zadnjici. Značilno se širi v eno nogo, potuje vzdolž hrbtnega dela stegna, mimo kolena ter včasih sega tudi v meča in stopalo.

Bolečina v nogi se pogosteje občuti močneje kakor v samem hrbtu in se lahko razprostira od blagega nelagodja do hude pekoče, streljajoče bolečine. Lahko se pojavijo tudi občutki odrevenelosti ali mravljinčenja v nogi ali stopalu, kar pa običajno ni zaskrbljujoče – gre za tipičen znak nevropatske bolečine!

Običajno povzroča največ bolečin sedeči položaj, ki ustvarja pritisk na medvretenčne diske in ledveno hrbtenico – vzrok išiasa je običajno v hrbtenici. Dejavnosti, kot so upogibanje ali rotacijski gibi v hrbtenici, poslabšajo bolečino, medtem ko hoja običajno prinese vsaj neko mero olajšanja.

Ob prvem pojavi išiasa, se vsem priporoča obisk fizioterapevta – vaše težave so lahko posledica osnovnega stanja v hrbtenici, ki lahko brez primerne rehabilitacije, vodi v kronične bolečine v križu!

Poškodbe kolena

Ko govorimo o bolečinah v nogah, vsekakor ne moremo mimo kolenskega sklepa – koleno vsak dan prenaša obremenitve celotnega telesa, zato ni presenetljivo, da je prav to mesto podvrženo številnim akutnim in kroničnim športnim poškodbam.

Poškodba meniskusa je precej pogosta pri športih, kjer se izvajajo obračanja ali rotacijski gibi kolena. Meniskus se lahko poškoduje zaradi neposrednega udarca v koleno, ponavljajočih gibov ali zaradi degeneracije, ki se pojavi s starostjo.

V kolenu se pogosto poškodujejo tudi kolenske vezi. Najpogosteje pride do poškodbe sprednje križne vezi, ki velja tudi za »precej nesrečno« športno poškodbo, saj v 80% zahteva operativno zdravljenje in precej dolgotrajno rehabilitacijo.

Precej pogosto pride tudi do poškodbe stranske – kolateralne vezi, ki pa ima na srečo izjemno dobro sposobnost celjenja in regeneracije, zato za rehabilitacijo in povratek k aktivnosti v večini zadošča specialna fizioterapija.

V kliniki Medicofit najdete fizioterapevte, specializirane za rehabilitacijo specifičnih poškodb kolena. Vsaka nezdravljena poškodba, še tako majhna, lahko vodi v nastanek dolgotrajnih in perzistentnih težav!

Težave z ožiljem

Če imate občasno nelagodje v spodnjem delu nog, gre morda za bolečine, ki jih povzročajo težave v vašem ožilju. Vaskularne bolečine so posledica težav z venami ali arterijami, ki povzročajo motnje pri pretoku krvi. Ali ste vedeli, da se najpogosteje pojavijo bolečine v mečih, ki lahko vztrajajo tudi v mirovanju?

Za diagnostiko vaskularnih obolenj se obrnite na svojega osebnega zdravnika, po postavljeni diagnozi, vam pa v kliniki Medicofit z veseljem pomagamo do izboljšanega vašega kardiovaskularnega zdravja!

Poleg bolečine v mečih se lahko pojavijo tudi oteklina, odrevenelost ali občutek mravljinčenja. Dobra novica je, da lahko z različnimi spremembami življenjskega sloga in zdravljenjem bolečino zmanjšate in se vrnete k običajnim dejavnostim.

Kako vam lahko pomaga fizioterapija?

V procesu obravnave v kliniki Medicofit se začne z izvajanjem celovite ocene pacientovega zdravstvenega stanja. Prvo obravnavo v naši kliniki imenujemo diagnostična terapija in združuje temeljit diagnostični pregled, hkrati pa se izvaja tudi prva protibolečinska terapija že med samim pregledom.

Strokovnjaki v kliniki temeljito preučijo pacientovo zdravstveno anamnezo, vključno z zgodovino bolečin v nogah, morebitnimi poškodbami, opravljenimi kirurškimi posegi in drugimi relevantnimi podatki. Sledi podrobnejši klinični pregled, ki zajema oceno drže, gibanja, gibljivosti sklepov, mišične moči in občutljivosti v nogah.

Fizioterapevti izvajajo teste za oceno funkcionalnosti, kot so ocena hoje, ravnotežja, gibljivosti, artrokinematike ter testiranje mišične moči.

Po potrebi se pacienta napoti na diagnostične preiskave, kot so rentgenski posnetki, slikanje z magnetno resonanco (MRI), računalniška tomografija (CT) ali druge specializirane preiskave, ki pomagajo natančneje opredeliti vzrok bolečin.

V kliniki Medicofit gradimo sodelovanje med različnimi strokovnjaki, ki skupaj prispevajo k celostni oceni in pristopu k pacientovemu stanju. Izvajamo individualiziran pristop in celovito obravnavo, pri čemer se posebej upoštevajo specifične potrebe vsakega pacienta.

Akutna fizioterapija

V akutni fazi zdravljenja bolečin v spodnjih okončinah se primarni cilj osredotoča na takojšnje olajšanje subjektivnih simptomov, hkrati pa tudi na zmanjšanje vnetnega odziva ter neugodja.

Terapevtski pristop vključuje začetno izvajanje manualne terapije in specifičnih terapevtskih vaj, usmerjenih v ohranjanje ali izboljšanje gibljivosti prizadetega območja. Fizioterapevtske vaje so natančno prilagojene akutnemu stanju in namenjene preprečevanju morebitne okorelosti – izbira vaj je odvisna od vaših težav.

V primeru, da akutno stanje dopušča, se postopoma uvajajo nežne vaje, namenjene krepitvi mišic, ki imajo ključno vlogo pri stabilizaciji prizadetega območja. Poseben poudarek je na skrbno načrtovanem progresu, ki se prilagaja posameznim potrebam pacienta.

V kontekstu instrumentalne terapije se v praksi uporabljajo različne napredne tehnike, kot je elektrostimulacija s pomočjo naprave Hitop, Summus Laser ter TECAR Wintecare, poleg tega pa tudi diamagnetoterapija PERISO.

Omenjene tehnologije učinkovito izkoriščamo za zmanjšanje bolečine, zmanjšanje mišične napetosti ter izboljšanje krvnega obtoka, s čimer se spodbuja regeneracija poškodovanih tkiv. S tem pristopom se dosega prilagojen terapevtski učinek, kar prispeva k celovitemu okrevanju in obnovi funkcionalnosti prizadetih spodnjih okončin.

Postakutna kineziologija

Kineziologija predstavlja znanstveno podprto disciplino, ki izkorišča gibanje in vadbo za izboljšanje funkcionalnosti telesa, zmanjšanje bolečin ter preprečevanje morebitnih nadaljnjih poškodb.

Kineziološka vadba je osredotočena na izvedbo vaj, ki so usmerjene v krepitev specifičnih mišičnih skupin v okviru spodnjih okončin.

Krepitev teh mišic je ključna, saj lahko okrepljene mišice prispevajo k podpori sklepov, izboljšanju stabilnosti in zmanjšanju obremenitve na kosteh, s tem pa zmanjšajo občutek bolečine.

Pomemben vidik kineziološke vadbe je tudi obravnava slabe drže, ki pogosto predstavlja vir bolečin v nogah, izvira pa lahko iz neskladnosti v hrbtenični strukturi. Kineziološki pristop vključuje vaje za korekcijo drže, kar prispeva k zmanjšanju obremenitve na sklepe in mišice hrbtenice.

Individualiziran program vadbe se prilagaja glede na posameznikov napredek. Postopno povečevanje obremenitve in zahtevnosti vaj je ključnega pomena za preprečevanje prekomerne obremenitve in morebitnih poškodb.

Preventivna kinezioterapija

V kliniki Medicofit vsem svojim pacientom omogočimo še program preventivne vadbe. Postrehabilitacijski program terapevtske vadbe ne omogoča zgolj preprečevanja ponovitve bolečinskih stanj, temveč tudi spodbuja vaše celostno zdravje.

S pomočjo natančne prilagoditve obremenitve ter vsebinske kompleksnosti vadbene rutine, se v kliniki Medicofit učinkovito preprečuje morebitna prekomerna obremenitev in potencialne ponovne poškodbe.

Želimo vam hitro okrevanje in dolgoročne rezultate zdravljenja!

Viri in literatura

Dulay, G. S., Cooper, C., & Dennison, E. M. (2015). Knee pain, knee injury, knee osteoarthritis & work. Best practice & research. Clinical rheumatology, 29(3), 454–461. https://doi.org/10.1016/j.berh.2015.05.005/

Yoon, E., & Doherty, J. B. (2008). Arthritis pain. Journal of gerontological social work, 50 Suppl 1, 79–103. https://doi.org/10.1080/01634370802137819/

William Morrison MD. (2019). What Causes Leg Pain and How to Treat It. Available from: https://www.healthline.com/health/leg-pain/ [Accessed: 24/1/2024].

Zilpah Sheikh, MD . (2023). What's causing your leg pain?. Available from: https://www.webmd.com/pain-management/ss/slideshow-leg-pain-causes. [Accessed: 24/1/2024].

MayoClinic. (2020). Osteoarthritis. Available from: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoarthritis/symptoms-causes/syc-20351925. [Accessed: 24/1/2024].


Najbolj brano