V Kosovelovem domu pregledna razstava karikatur s festivala Oskarfest

Mala galerija Kosovelovega doma v Sežani gosti pregledno razstavo najboljših karikatur festivala Oskarfest. Razstava je v Sežano prišla po zaslugi domačega karikaturista, slikarja in ilustratorja Radka Oketiča iz Dan pri Sežani.

Anamarija Stibilj Šajn in Radko Oketič Foto: Olga Knez
Anamarija Stibilj Šajn in Radko Oketič Foto: Olga Knez

SEŽANA > Festival poteka od leta 2008 v kraju Osor na otoku Cresu na Hrvaškem. Majhen kraj je postal velika inspiracija številnim karikaturistom. Letno na festivalu sodeluje tudi po tristo avtorjev. Ustvarjalno izhodišče karikatur se vedno navezuje na otok, téme, povezane z njim, pa se iz leta v leto spreminjajo.

Ob Radku Oketiču, ki se od leta 2009 redno udeležuje festivala, na razstavi Slovenijo zastopajo še karikaturisti Zoran Jošič, Milan Alaševič, Anton Buzeti in Krispin Stock. Razstava predstavlja izbor najboljših del, nastalih od leta 2008 na tem festivalu, kjer letno sodeluje tudi po 300 avtorjev.

“Razstava Oskarfest je rezultat delovanja mednarodnega istoimenskega festivala. Pobudnik in vodja projekta je karikaturist Dragutin Dado Kovačević, akademski slikar in grafik. Prvo leto se je festival začel z domačimi avtorji, nato pa je pridobil tako rekoč svetovne razsežnosti,” je zgodovino festivala ob odprtju razstave predstavila kustosinja Anamarija Stibilj Šajn. “Čeprav ne podeljujejo nagrad, je zanimanje za sodelovanje izjemno. Ker je za karikaturo značilna močna komunikacijska naravnanost, najboljša dela izbirajo kar gledalci sami, in sicer z glasovanjem. Tako je pričujoča Oskarfest razstava zanimiva, nadvse kvalitetna mednarodna manifestacija karikatur, na kateri so predstavljena najboljša dela dosedanjih vsakoletnih festivalskih dogodkov,” je poudarila.

Ob pogledu na razstavljena dela se lahko obiskovalci iz srca nasmejejo in tudi veliko razmišljajo, saj so vsebine karikatur malega formata aktualne in mnoge pacifistično naravnane. Na razstavi v Sežani si lahko obiskovalci do 3. marca ogledajo širok izbor zanimivih in najboljših del karikaturistov sveta. V sredo, 31. januarja, pa bodo v Veliki galeriji Ivana Varla odprli razstavo fotografij Pietra Uhana z naslovom Letno poročilo. Razstavo in avtorja bo predstavila Anamarija Stibilj Šajn.


Najbolj brano