Neskončna lahkost bežanja pred odgovornostjo

Prihodnji teden naj bi bilo več znanega o tem, kakšna bo usoda dveh ministric, ki ju bremenijo očitki o nesmotrni porabi javnega denarja. Z dopusta se vrača predsednik vlade, SDS bo po interpelaciji ministrice za digitalno preobrazbo vložila še interpelacijo ministrice za pravosodje, pa tudi v SD naj bi se pogovarjalo o njeni usodi.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan se je ujela, ko je preplačala dotrajano poslovno stavbo, kamor naj bi se preselila tri ljubljanska sodišča. Emilija Stojmenova Duh je kupila 13.000 računalnikov, preden je določila merila, komu bodo namenjeni.

Namenoma smo zapisali “je preplačala” in “je kupila”, saj je odgovornost njuna. Zdi se, da je to jasno vsem, razen njima.

Namenoma smo zapisali “je preplačala” in “je kupila”, saj je odgovornost njuna. Zdi se, da je to jasno vsem, razen njima. Dominika Švarc Pipan se brani, da so jo zavedle strokovne službe ministrstva, a to, da ministrica ne ve, kaj podpisuje, ko gre za toliko denarja, je kvečjemu še ena črna pika zanjo. Emilija Stojmenova Duh trdi, da je z nakupom vse v najlepšem redu, a računalniki, ki hitro zastarijo, bodo še več mesecev stali na kupu v nekem skladišču.

Pravosodna ministrica ne le da se počuti tudi sama prevarana in žrtev svoje lastne afere, vidi se tudi kot tista, ki mora zdaj priti zadevi do dna, da se stvari ne bi pometle pod preprogo. Ministrica, pristojna za digitalizacijo, se iz svoje godlje vleče, tako vanjo tunka še ministrstvo Luke Mesca, s katerim naj bi pripravili pravno podlago za določitev ožje skupine upravičencev do računalnikov.

Aferi, skupaj vredni kakih 12 milijonov evrov, pa prav zaradi takšnega in podobnega izmotavanja vpletenih ministric začenjata postajati poligon za nesoglasja v koaliciji. V povezavi z nakupom stavbe za sodišča je začela senca padati še na nekatere druge člane SD in SD kot tako, kar pred evropskimi volitvami gotovo koristi Gibanju Svoboda.

Ministrici naj bi že prejšnji teden podporo odrekli poslanci SD, vodstvo stranke je za zdaj javno povedalo, da želi dodatna pojasnila, ne bo pa ministrice branilo za vsako ceno. Vse bolj se zdi, da je usoda Dominike Švarc Pipan zapečatena, še preden bodo poslanci razpravljali o njeni interpelaciji.

Poskusi ministrice Stojmenove Duh, da bi si rešila kožo s prelaganjem svoje težave na ministrstvo za delo, naj bi povzročili nezadovoljstvo v Levici. Z branjenjem ministrice, ki se v časopisih pogosteje znajde zaradi svojih dragih službenih poti kot zaradi dosežkov na resorju, se bo moralo ukvarjati Gibanje Svoboda, saj je ministrica iz njihove kvote. Se jim bo tik pred evropskimi volitvami to izplačalo?


Preberite še


Najbolj brano