Vse, kar morate vedeti o citrusih in prezimovanju

V svoji azijski subtropski oazi, kjer jih sonce radodarno razvaja s svojimi žarki, so limone, pomaranče, limete in ostali agrumi najbolj domači. Zato ni presenetljivo, da jim naša hladna in vlažna jesenska ter zimska sezona nista najbolj po godu. Kaj torej storiti, ko se jeseni dnevi krajšajo in prva nočna zmrzal preži za vogalom? Je citruse potrebno preseliti v garažo ali v rastlinjak? Ali pa bi se morda najbolje počutili kar v dnevni sobi?

Dejstvo je, da jih je potrebno čim prej preseliti v njihovo zimsko zatočišče. Ker pa so tudi na prezimovanju mnogi citrusi zelo aktivni, jim moramo še naprej namenjati ustrezno pozornost.

V hladnejših razmerah citrusi doživljajo stres

Citrusi so tropske rastline, kar pomeni, da optimalno uspevajo v toplem in vlažnem okolju. Ko se temperature spustijo pod 7°C, začnejo doživljati stres.

Kako se ta stres odraža?

1. Občutljivost na mraz

Večina citrusov ni odporna na mraz. Nizke temperature, zlasti pod lediščem, lahko povzročijo poškodbe tkiva rastline. Nekatere sorte so sicer bolj odporne na mraz, a vseeno potrebujejo zaščito pred zmrzaljo.

2. Zmanjšana rast in metabolizem

V hladnejšem vremenu se metabolizem citrusov upočasni. To pomeni, da v svoji zemlji za citruse potrebujejo manj vode in hranil kot v toplejših mesecih.

Listi citrusov lahko postanejo rumeni ali celo odpadejo, plodovi pa lahko postanejo manj sočni. Če temperature padejo pod -2°C, lahko celo zamrznejo in ovenijo. Predvsem limonovci so pozimi zelo občutljivi in v prostorih, kjer prezimujejo, pogosto odmrejo.

Ko je pozimi postavljen v zimske prostore, limonovec običajno izgubi listje, to pa zaradi neželenih temperaturnih nihanj. Če je prej stal na hladnih kamnitih tleh, na primer na terasi, se njegove korenine ohladijo in preidejo v stanje mirovanja. Ko nato sonce nanj posveti skozi okno, se zgornji del rastline ogreje, kar povzroči prebujanje listov iz zimskega spanca. Vendar pa poskus fotosinteze ne uspe, saj hladne korenine ne morejo transportirati vode navzgor, zaradi česar listi odpadejo. To lahko privede do izsušitve drevesa, kljub zalivanju.

Pogosto se zgodi, da v obupu nato preveč zalivamo, kar pa lahko povzroči preplavljanje in gnitje korenin, rastline pa potem ni mogoče več rešiti.

V specializirani trgovini Metrob, kjer lahko najdete kakovostno gnojilo in zemljo za citruse, poudarjajo, da je ključ do rešitve problema v prilagajanju razmer v prostoru temperaturi drevesa.

Če je drevo hladno, mora biti prostor ustrezno temen. Če je drevo toplo, pa mora biti zagotovljena prilagojena svetloba, na primer pri vratih terase ali na svetlem podstrešju.

Do neke mere se na neugodne razmere prilagodijo, a le z našo podporo in ustreznim ravnanjem bodo v sezoni lepo obrodili.

Citrusi se lahko do neke mere prilagodijo na hladnejše razmere. Nekatere vrste, kot so kumkvati in mandarine, so bolj odporne na mraz od drugih, denimo od limone in grenivke.

Prilagodijo se tako, da upočasnijo svojo rast, zmanjšajo presnovo in zgoščevanje celičnih membran.

Kako lahko prezimovanje agrumov podpremo?

Prilagojeno zalivanje

Zalivanje je treba prilagoditi zmanjšanim potrebam rastlin. Prekomerno zalivanje v hladnem vremenu lahko povzroči gnitje korenin, saj se zemlja v tem času suši počasneje.

Dovolj svetlobe

Čeprav je njihova rast upočasnjena, citrusi še vedno potrebujejo primeren dostop do svetlobe. Idealni prostori za prezimovanje agrumov so zimski vrtovi, osvetljene stopnice in neogrevane sobe z velikimi okni.

Prilagoditve temperature

Idealna temperatura za prezimovanje citrusov je med 5°C in 10°C. V toplejših notranjih prostorih je pomembno, da rastline niso izpostavljene prepihom ali previsokim temperaturam, ki jih lahko oddaja centralno ogrevanje.

Prilagajanje gnojenja

Med prezimovanjem agrumov je priporočljivo zmanjšati ali celo prekiniti gnojenje z gnojilom za citruse, saj rastline ne rastejo aktivno in zato ne potrebujejo dodatnih hranil.

Čas prezimovanja in mirovanja agrumov je tudi idealen za presajanje. Pri tem je ključnega pomena ustvarjanje dobre drenaže na dnu lonca, kar lahko dosežemo z uporabo glinoporja, koščkov keramike ali drobnega kamenja.

Rastlino nato postavimo v lonec skupaj s koreninsko grudo, pri čemer pazimo, da ne trgamo zemlje s korenin. Zasujemo jo z zemljo za citruse in jo dobro učvrstimo.

Kako se pripraviti na prezimovanje agrumov?

Prezimovanje agrumov zahteva ustrezno pripravo in skrb:

● dober prostor za prezimovanje citrusov je hladen in svetel, s približno 50 % zračno vlago,

● pri prezimovanju agrumov v suhih prostorih je pomembno, da rastline občasno rosimo po listih, da zvišamo relativno zračno vlago v njihovi neposredni okolici,

● pri preselitvi citrusov v notranje prostore, kjer so temperature običajno višje kot zunaj, lahko doživijo šok, ki vodi v odpadanje listov, še posebej, če na rastlini ostane veliko plodov. Ta pojav je normalen in ni razloga za skrb, če ste prostor za prezimovanje ustrezno pripravili z dovolj svetlobe in primerno temperaturo,

● za uspešno prezimovanje je ključnega pomena tudi uporaba kakovostne zemlje za citruse, ki zagotavlja ustrezno zračnost in hranila, s pogostejšim gnojenjem z gnojilom za citruse pa počakamo do pomladi.

Spomladi se bodo zopet dobro počutili na prostem

Spomladi, ko se temperature dvignejo, običajno konec aprila ali v začetku maja, lahko zaključimo s prezimovanjem agrumov in občutljive rastline preselimo nazaj na prosto. Pomembno je, da temperatura med zimskim prostorom in novim spomladanskim mestom ne presega razlike desetih stopinj Celzija.

Preden rastline preselimo, je priporočljivo presaditi mlade citrusne rastline in jim dodati svežo zemljo za citruse. Za gnojenje se priporoča uporaba specifičnega tekočega gnojila za citruse, ki ga najdete v spletni trgovini Metrob. To gnojilo uporabljamo od marca do oktobra, v obdobju intenzivne rasti enkrat tedensko, med obdobjem mirovanja pa gnojilo za citruse dodamo približno enkrat na tri tedne.

Pazimo, da agrumov po prezimovanju ne izpostavimo takoj močnemu soncu, ampak jih postopoma navajamo na več svetlobe in sončnega sevanja.

Uspešna nega citrusov zahteva nekaj posebne pozornosti, pri kateri ne smeta manjkati tudi specializirana zemlja in gnojilo za citruse. Ne glede na to, ali ste začetnik ali izkušen ljubitelj agrumov, je spletna trgovina Metrob pravo mesto za vse, kar potrebujete, da vaši agrumi ne le uspešno prezimijo, temveč tudi uspevajo skozi vse leto.


Najbolj brano