Zbornik ob 800. obletnici prve pisne omembe vasi

Na Slapu pri Vipavi so lani z različnimi prireditvami obeležili 800. obletnico prve omembe vasi v pisnih virih, jubilej pa so zaokrožili z izdajo zbornika Slap skozi čas, ki so ga konec minulega tedna predstavili na Malikovi domačiji.

SLAP > Zbornik je uredila Majda Malik, slikovni in grafični material je prispeval Robert Ferjančič, avtorji besedil pa so zajeli različne tematike. Uvodnemu delu s predstavitvijo zgodovine vasi sledi predstavitev vinogradniškega zavetišča in gruntne bajte na Slapu, opisana je tudi tradicija krašenja vaške cerkve svetega Matije. V publikaciji je predstavljena sadjerejska in vinorejska šola, ki je tam delovala pred 150. leti, posebno poglavje je namenjeno njenemu ravnatelju Rihardu Dolencu.

Zbornik prinaša tudi zapise o sodobnem kmetijstvu, novostih in izzivih vinogradništva in vinarstva, predstavljena je tudi živinoreja. Poseben del pa je namenjen iskrenim spominom o otroštvu in življenju na vasi. Predstavitev zbornika, ki jo je v sklopu dogodkov ob praznovanju 800. obletnice prve omembe kraja v pisnih virih, pripravila KS Slap, so pospremili s kulturnim programom, v katerem so nastopili slapenski cerkveni pevski zbor, vokalna skupina Ardeo in glasbenica Maja Bratina.


Najbolj brano