Dražba parcel na Planini je uspela: za 22 stavbnih zemljišč je tekmovalo 74 dražiteljev

“Danes je nov začetek,” sta Nina Ceglar in Marko Budal zbirala besede ob prihodu iz Dvorane prve slovenske vlade, kjer je Občina Ajdovščina včeraj na dražbi prodajala 22 stavbnih zemljišč v soseski Strane na Planini. Za parcele se je potegovalo 74 dražiteljev, prodali so vse. Najcenejšo je občina prodala za 68 evrov (brez DDV), najdražjo pa za 114 evrov za kvadratni meter.

Za 22 nepremičnin se je potegovalo 74 dražiteljev. Foto: Alenka Tratnik
Za 22 nepremičnin se je potegovalo 74 dražiteljev. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Dvorana prve slovenske vlade je bila včeraj skoraj tako polna kot ob filmskih matinejah ali prazničnih prireditvah. Med udeleženci je bilo napeto pričakovanje. Ob 9. uri je za mizo na odru sedla tričlanska komisija s predstavnicami občinske uprave, vodja dražbe Barbara Regulj pa je predstavila pravila.

Na dražbi je ajdovska občina prodajala 22 stavbnih zemljišč na območju Strane na Planini. Gre za slaba dva hektarja veliko območje z razgledom na zahodni del Vipavske doline in proti Kuclju, Čavnu, Gori in Nanosu. Po sprejetem občinskem podrobnem prostorskem načrtu je na območju predvidena soseska individualnih stanovanjskih hiš. Izklicne cene parcel so se gibale od 17.000 do 29.000 evrov brez DDV. K javni dražbi je pristopilo 74 dražiteljev, ki so pravočasno vplačali varščino. Nekateri so se prijavili na vse parcele, drugi pa na najmanj dve.

114

evrov brez DDV je bila najvišja dosežena cena za kvadratni meter zemljišča

Izkupiček presega milijon evrov

Največ zanimanja je bilo za 680 kvadratnih metrov veliko parcelo pod zaporedno številko 2, z izklicno ceno 24.000. Zanjo se je potegovalo kar 57 dražiteljev, prodana pa je bila za 73.000 evrov. “Vse parcele so se dobro prodale. Najcenejša se je prodala za približno 68 evrov za kvadratni meter brez DDV, najdražja pa za več kot 110 evrov za kvadratni meter. Celotna vrednost presega 1.100.000 evrov brez DDV, tako da smo zadovoljni z izkupičkom,” je po dražbi, ki se je zaključila malo po 13. uri, povedala vodja oddelka za prostor na ajdovski občini Eliana Humar.

Nini Ceglar in Marku Budalu, ki si želita na Planini čimprej zgraditi svoj dom, je čestital tudi župan Tadej Beočanin. Foto: Alenka Tratnik

Anka in Rok

kupca

“Všeč nama je, ker je vse okrog narava, hkrati pa imava zraven večje središče, vrtec, šolo. Težko dobiš tako stvar v Ljubljani, moraš v okolico in potem voziš vsak dan 40 minut otroka v šolo. Tukaj je vse blizu.”

Med zadovoljnimi kupci sta bila tudi Štajerka Nina Ceglar in Primorec Marko Budal, ki sta se s še 47 dražitelji potegovala za 586 kvadratnih metrov veliko parcelo številka 3. “Parcelo sva si večkrat ogledala, v vseh razmerah, preverila sva razgled, kako piha,” sta povedala. S ceno sta bila zadovoljna. “Vedela sva, da ne bo poceni, zato sva si pripravila mejo,” je pristavila Nina, vesela, da jima je ostalo še nekaj deset tisoč evrov, ki jih bosta lahko vložila v načrte za hišo. Nina in Marko trenutno stanujeta v Senožečah, a Ajdovščino že poznata, saj ima Nina tu službo. Oba sta bila srečna, da jima je uspelo priti do parcele. “Potem ko sva dala skozi celo Slovenijo, je danes nov začetek. Bila sva na Obali, Ptuju, v Mariboru, tudi v Ljubljani, na koncu sva se odločila za Ajdovščino.”

V avli dvorane sta besede zbirala tudi Anka in Rok iz Ljubljane, ki bosta kmalu lastnika parcele številka 6. “Zemljišče sva si že ogledala, načrtov še nimava, saj nisva želela prehitevati stvari, ker nisva vedela, kam bodo šle cene. Vesela sva, da nama je uspelo priti do parcele, ki nama je bila najbolj všeč,” sta povedala. Za 628 kvadratnih metrov veliko parcelo sta ponudila 57.000 evrov in uspela. Mladi par prihaja iz Ljubljane, kjer ju čakata dva predšolska otroka. Zakaj Vipavska dolina? “Že nekaj časa sva gledala to okolico, tudi službeno ...” je začela Anka, Rok pa je nadaljeval: “Všeč nama je, ker je vse okrog narava, hkrati pa imava zraven večje središče, vrtec, šolo. Težko dobiš tako stvar v Ljubljani, moraš v okolico in potem voziš vsak dan 40 minut otroka v šolo. Tukaj je vse blizu.”

Občina bo kupnino vložila v komunalno opremo območja

Z razpletom je bil zadovoljen tudi župan Tadej Beočanin. “To je dobrodošel prihodek za proračun, kupnina pa bo v veliki meri namenjena gradnji komunalne infrastrukture v tej soseski. Občina se je v razpisni dokumentaciji zavezala, da bo komunalna oprema zgrajena do maja 2025. Gradbeno dovoljenje je tik pred izdajo, potem bomo izbirali izvajalca,” je pojasnil in dodal, da je dražba za občino tudi vodilo, da poskuša zagotoviti čim več takih območij, tako v mestu kot na podeželju. Vesel je, da se je za nakup odločilo veliko mladih. “Kar potrjuje, da je naša občina prijetna in primerna za bivanje in da si mladi želijo tako kariero kot svoje družinsko življenje ustvariti na našem območju v Vipavski dolini,” je pristavil. Zavrnil je bojazni, da bi parcele zgolj za finančne naložbe razgrabili posredniki, ki imajo nekaj več pod palcem. “Špekulacij ne moremo predvideti, občina ni nobenega dražitelja preferirala niti omejevala. Kot pa mi je znano, je večina dražiteljev naših občanov.”


Najbolj brano