Minister za nesmisle v Svetem Antonu

Davida Zupančiča je v preteklih dveh letih spoznalo mlado in staro. Nekateri so v stik z njim prišli prek instagrama, kjer je za časa epidemije poročal neposredno iz infekcijske klinike, drugi pa prek njegove uspešnice Življenje v sivi coni, v kateri je orisal življenje in delo mladega zdravnika. Že nocoj pa ga bodo pobliže lahko spoznali tudi istrski bralci, saj “minister za nesmisle” prihaja v dvorano zadružnega doma Sveti Anton.

David Zupančič je specializant infektologije v UKC Ljubljana.
David Zupančič je specializant infektologije v UKC Ljubljana. 

SVETI ANTON > Z gotovostjo lahko trdimo, da knjigarna Libris v prejšnjem letu ni “šparala” z literarnimi pogovornimi večeri in tudi v letošnjem letu bo, kot kaže, tako. Že drevi bodo v Svetem Antonu gostili mladega zdravnika, spletnega vplivneža, pisatelja in avtorja knjige leta 2022 Davida Zupančiča.

Zupančič je nase prvič opozoril med epidemijo, ko se je na družbenem omrežju Instagram pojavil profil z imenom ministry.for.wtf (ministrstvo za nesmisle), na katerem so se sledilci lahko nasmejali ob številnih šaljivih fotografijah, povezanih z epidemijo. Število sledilcev je naraščalo, skladno z njim pa se je razvijala tudi vsebina, ki jo profil ponuja. “Ministrstvo” je kmalu dobilo tudi obraz. Izkazalo se je, da je “minister” mladi specializant infektologije David Zupančič, prav tisti zdravnik, ki je v ambulanti “srečal” prvega okuženega s covidom-19 v Sloveniji.

Cepljen s čuječnostjo

David Zupančič se je tekom epidemije večkrat izpostavil kot zagovornik cepljenja, kar ni nobeno presenečenje. Covidu se je poizkušal izogniti na vse načine. Nekaj časa uspešno. A hujši morilec od covida je bil zanj stres, ki se mu zaradi narave svojega dela nikakor ni mogel izogniti. Zaradi naporov, ki spremljajo študij medicine in zdravniški poklic, se je že zgodaj začel ukvarjati s čuječnostjo, učinkovito in priljubljeno metodo za obvladovanje stresa in doseganje stanja polne prisotnosti v danem trenutku. Za njim je dvanajst let raziskovanja, preučevanja in prakticiranja te metode, ki mu je, kot pravi, spremenila življenje.

Iz sive cone do poti mirnega življenja

Leta 2022 je luč sveta ugledal njegov prvenec Življenje v sivi coni: Prizori iz življenja mladega zdravnika, ki je milo rečeno obnorel Slovenijo. Knjige so se prodajale kot po tekočem traku in samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo na knjižnih policah pojavila nova trdo vezana stvaritev. Zupančič v Znanosti mirnega življenja ponuja pripoved o iskanju mira v hektičnih časih, ki jo je osnoval na lastnih izkušnjah in izzivih ter izsledkih številnih znanstvenih raziskav.

Pogovor v Svetem Antonu se bo pričel ob 18. uri.


Najbolj brano