Italijanski ping pong s krško nuklearko

V sosednji Furlaniji Julijski krajini so vzniknile ideje o sodelovanju italijanskega kapitala pri gradnji drugega bloka jedrske elektrarne (NEK) v Krškem. Že pred časom se je za to zavzelo Federacciai, italijansko združenje železarske in jeklarske industrije.

V Krškem načrtujejo postavitev dodatnega jedrskega reaktorja. Foto: Nebojsa Tejic
V Krškem načrtujejo postavitev dodatnega jedrskega reaktorja. Foto: Nebojsa Tejic

TRST > Predsednik združenja industrijcev severnega Jadrana Michelangelo Agrusti je v včerajšnji izdaji dnevnika Il Piccolo pozval deželno vlado Furlanije Julijske krajine (FJK), naj se vendarle aktivno vključi v načrt za gradnjo drugega bloka jedrske centrale v Krškem. Agrusti, ki je bil svoj čas vidni deželni voditelj Krščanske demokracije in njen parlamentarec, se čudi, da uprava predsednika Massimiliana Fedrige tega še ni storila. “Dežela bi se morala glede Krškega zgledovati po italijanskem združenju Federacciai, ki se hoče tako ali drugače vključiti v gradnjo nove slovenske nuklearke,” poudarja Agrusti.

Glede NEK smo na italijanski in deželni strani priča neke vrste ping pongu. Po eni strani je opaziti pritiske tistih, ki bi se želeli vključiti v načrt za nov krški jedrski blok, po drugi pa so glasni tisti, ki nasprotujejo nuklearki in ki so že protestirali proti načrtu o njeni podvojitvi.

Ansaldo Nucleare se zanima za posel

Že pred časom se je za sodelovanje pri gradnji drugega bloka nuklearke v Krškem zagrelo Federacciai, italijansko združenje železarske in jeklarske industrije, s sedežem v Milanu. Najbolj zagreti so v enem od podjetij koncerna Ansaldo Energia, nekdaj jeklarske industrije. Ansaldo Nucleare, ki bi vložil denar, ima v Sloveniji odprto podružnico. Gre za energetsko intenzivno industrijo, ki bi v zameno za vložek računala na dobavo tretjino na novo proizvedene električne energije po ugodnih cenah, nižjih od tržnih. Svoj vložek v projekt ocenjujejo na 1,2 milijarde evrov. PN

Deželni odbornik za okolje Fabio Scoccimarro (Bratje Italije) je večkrat izrazil zaskrbljenost, ker po njegovih besedah jedrska elektrarna že tako predstavlja varnostno grožnjo zlasti zaradi srednje-visokega potresnega tveganja. Podobno zaskrbljenost sta v eni od razprav v deželnem svetu izrazila tudi Demokratska stranka in Pakt za avtonomijo.

Med največjimi zagovorniki italijanske soudeležbe v NEK je bil bivši predsednik FJK Renzo Tondo. Ta soudeležba sicer menda ni bila nikoli realna. Velike možnosti za gradnjo drugega reaktorja ima ameriška družba Westinghouse, ki je že gradila prvi blok krške nuklearke.

Sandor Tence, Primorski dnevnik


Najbolj brano