Tudi premladi žurajo

V Hiši mladih bo nocoj Božična zabava za premlade. Matineja zabav je namenjena učencem zadnjega triletja osnovnih šol in prvega letnika srednjih šol, pobudo zanjo pa je dala skupina mladih, ki pogrešajo druženje z vrstniki v živo.

Mladi od 12. do 16. leta se lahko družijo na matinejah v Hiši mladih.  Foto: Filip Rupnik
Mladi od 12. do 16. leta se lahko družijo na matinejah v Hiši mladih.  Foto: Filip Rupnik

”Ideja je bila, da se sprostimo in spoznamo nove prijatelje, saj smo večinoma povezani v manjše skupine, največ druženja pa poteka po telefonih,” je povedala ena od pobudnic “zabav za premlade, da bi se lahko udeleževali običajnih žurov.” Prisluhnili so ji v Hiši mladih in uvedli matinejo zabav za mlade, stare od 12 do 16 let. Nanje vabijo učence zadnje triade na Ajdovskem in dijake prvih letnikov srednje šole. ”Pobuda se nam je zdela na mestu, mladi so izpostavili, da so v šoli precej obremenjeni in da se družijo zlasti na družabnih omrežjih, ker zanje ni primernih zabav,” je pojasnila Sara Bone iz Hiše mladih. Mladi se obenem preizkusijo kot organizatorji, poskrbijo za program, sceno, obveščanje, pripravijo izbor glasbe. “To je odlična priložnost, da se aktivno vključijo v mladinsko sceno.”

Prva organizirana zabava je bila za noč čarovnic, prišlo je okrog 60 mladih. “Izkušnja je bila zelo pozitivna. Dekleta so poskrbela za sceno, pripravila izbor glasbe za didžeja, mladinski center je poskrbel za prigrizke, imeli so barmana, ki je pripravil brezalkoholne napitke, mame so spekle pecivo v stilu dogodka,” pravi Sara Bone.

Nocoj bo tam Božična zabava za premlade. “Ker gre za mladoletne osebe, od staršev želimo soglasje, da pustijo svoje najstnike na žur. Odrasli smo prisotni tudi na zabavi, a na način, da jih ne motimo,” je dodala Sara Bone. Predvideli so štiri matineje. Naslednja bo za pusta oziroma valentinovo, še eno načrtujejo konec šolskega leta.


Najbolj brano