Ko je v darilu zabava, umetniški užitek pa tudi razmislek

Na mesec dobrih želja, prijateljskih objemov in iskrenih stiskov rok pa tudi veselja, zabav in praznovanj doma ali na prostem so se v Gledališču Koper dobro pripravili. Z izbranim decembrskim programom so že nagovorili tako zahtevnejše občinstvo kot tiste, ki si želijo sproščenega smeha, za zaključek leta pa so v program uvrstili dve gledališki uspešnici in koncert.

28. decembra bo oder Gledališča Koper znova zasedla uprizoritev 
Jugoslavija, moja dežela.  Foto: Igor Motl
28. decembra bo oder Gledališča Koper znova zasedla uprizoritev Jugoslavija, moja dežela.  Foto: Igor Motl

Že to soboto, 23. decembra, si bodo ljubitelji komedije glasbe in plesa, predvsem pa zimzelenih melodij, ki jih je prepevala legendarna Marjana Deržaj, lahko ogledali uspešnico Willyja Russella, monokomedijo Sanja Valentin, ki je v režiji Katje Pegan, direktorice in umetniške vodje koprskega gledališča prerasla v odrski spektakel z več kot tridesetimi nastopajočimi. Čeprav gre za “žensko” komedijo - Sanja Valentin, gospodinja srednjih let, se po letih življenja s čustveno oddaljenim možem odloči za potovanje v Grčijo, kjer znova odkrije vse, kar je pogrešala doma, zato sklene, da se domov več ne vrne - bo ogled predstave koristen tudi za močnejši spol. Nekaterim v spodbudo, drugim v opozorilo.

V naslovni vlogi bo nastopila igralka Anja Drnovšek, ki pravi, da razume, da v življenju lahko “obtičiš, cepetaš na mestu, ne znaš se premakniti, narediti prvega, odločilnega koraka. Življenje te takrat zaobide, in ko se morda prvič vprašaš, kje pa sploh je moje življenje, se zaveš, da imaš 42 let in da je mladostno uporništvo v tebi že zdavnaj zamrlo. To je zgodba Sanje Valentin”. Na poti do sončne Grčije ji bosta pomagala še igralca Mojca Partljič in Mak Tepšič, plesalci, pianist Robert Vatovec in 20-članska vokalna skupina Deve.

Na povsem drugačno pot odhaja Vladan, glavni lik v uprizoritvi po Vojnovićevem romanu z enakim naslovom Jugoslavija, moja dežela, ki si jo bo v koprskem gledališču v koprodukciji z Gledališčem Prijedor mogoče ogledati prihodnji četrtek, 28. decembra. Uprizoritev v režiji Marka Misirače, ki je od premiere leta 2021 na mednarodnih gledaliških festivalih osvojila kar 12 nagrad, je zgodba o iskanju očeta, oficirja nekdanje Jugoslovanske ljudske armade, danes vojnega zločinca na begu pred oblastmi, ki je malega Vladana in njegovo mamo nenapovedano zapustil v začetku devetdesetih in od takrat v otroških očeh obveljal za mrtvega. V glavnih vlogah tega tesnobnega potovanja, na katerem se mora Vladan soočiti s svojimi življenjskimi travmami, strahovi in ponovno najti svojo identiteto, bosta nastopila koprski igralec Blaž Popovski, ki je za vlogo Vladana prejel nagrado za mladega igralca, ter za vlogo Očeta večkrat nagrajeni prvak banjaluškega gledališča Boris Šavija, ki verjame, da se nihče ne rodi niti kot zločinec niti kot dober človek: “Zaradi tega sem nenehno sestavljal nekakšen kalejdoskop vseh tistih prizorov, ki se pravzaprav dogajajo iz percepcije glavnega lika, ki ga igra Blaž Popovski. Trudil sem sem, da njegovega očeta predstavim s tega zornega kota, s percepcije očeta skozi oči lastnega sina, kar je zanimiva izkušnja.”

Leto bodo v Gledališču Koper sklenili s koncertom. Na silvestrski večer bodo ljubitelji glasbe lahko prisluhnili glasbenemu sprehodu med najlepšimi valčki, priljubljenimi popevkami, mjuzikali in opernimi napevi v izvedbi Obalnega komornega orkestra ter solistov Tjaše Fajdiga in Žige Laknerja pod taktirko maestra Patrika Grebla.

Razlogov za obisk Gledališča Koper ob koncu leta je torej dovolj. Vse, kar potrebujete, je le nekaj prostega časa in pravočasno rezervacijo vstopnice, ki je lahko tudi popolno novoletno darilo. Z njo boste podarili zabavo, umetniški užitek pa tudi razmislek.


Najbolj brano