Do vrednot samo s sodelovanjem!

Blebetanja, da za obnovo spomenika humanosti - porušene partizanske bolnice Franja v soteski Pasice nima smisla trošiti denarja, puščamo ob strani. Med sedanjo zgodovinsko najhujšo humanitarno grozljivko na svetu so sprevržena. V Franji so vešči ljudje vrednot, med največjim krvavenjem za svobodo na svetu, obvarovali zanjo ranjene.

Da je v vodni ujmi poškodovana kulturna dediščina našla pot v zakon o obnovi zadnji hip, o slovenskem duhu ne pove nič dobrega. Da so v zakon težko našli pot, delno celo odmaknjeni novci, pove, da sploh nismo primerno ukoreninjeni. Da z vrednotami ukoreninjena Franja 80 let po rojstvu nima upravljalskega načrta, pove, da je vsi skupaj nismo vredni.

Grozote v Gazi, Ukrajini, v Iranu ali ... pričajo, da smo pred apokalipso. Še je čas, da se ji izognemo. Za uvod lahko z odprtimi možgani in srci, s sodelovanjem, stopimo na pot vrednot.

Svet, grozote v Gazi, Ukrajini, Iranu ali ... pričajo, da smo neučeča civilizacija pred apokalipso. Še imamo čas, da se ji izognemo po poti (od)rešitve. Za uvod lahko z odprtimi možgani in srci, s sodelovanjem, stopimo na pot vrednot!

Tedaj bomo, podobno kot pred 80 leti, razumeli, da vrednote s humanostjo na vrhu, vsakega človeka lahko prelevijo v Človeka. Da tako kot med osvobodilno vojno lahko za Ljudi naredimo nemogoče. Zdravili so, za ranjene umirali, se izpostavljali nevarnostim, po neumnosti komunistov za dobra dela odgovarjali vojnemu sodišču in se pogosto namesto s hrano hranili s kulturo. Zdravili so tudi sovražne vojake. Nemci, ki so tik pred svobodo požgali sodelujoče domačije, so se ustavili tik pred vdorom v bolnico. Čeprav velja, da je nikoli niso odkrili, verjamemo, da so se ustavili v prid humanosti.

Dva milijona evrov za obnovo Franje sta veliko, a drobiž med dobički, ki si jih deli prgišče lastnikov naših firm. Rušilni potok Čerinščica ogroža Novake in dostop na smučišče Cerkno. Nujno ga bo zavarovati tako, kot so med vojno ti ljudje zavarovali ranjene. Da občina Cerkno še ni uspela pripraviti ali sprejeti že izdelanega upravljalskega načrta za Franjo in širše območje, je ni vredno. Tako kot je nevreden njen pohlep po novcih, ki so dva milijona obiskovalcev doslej privedli v Franjo.

Upravljalec Mestni muzej bo med zaporo Franje res izgubil nekaj sto tisoč evrov vstopnin, a ga v obnovo vodijo iskreni nameni obuditve mesta vrednot. Potrebuje le dobro sodelovanje občine Cerkno. Nekdanji poslanec Samo Bevk je v nacionalni program za kulturo do leta 2029 že lani uvrstil financiranje Unescovih in spomenikov z znakom evropske dediščine. Slednjega nosi Franja. Na poti do vrednot je torej vse pripravljeno za sodelovanje. Samo to pa lahko vodi do dobrega ali vsaj boljšega ...


Preberite še


Najbolj brano