Od katerih oddaj na RTVS se bomo morali posloviti?

V prihajajočem letu se na RTV Slovenija, dodatni vladni finančni pomoči navkljub, obetajo hude finančne in kadrovske omejitve. Kot je na včerajšnji seji Odbora za kulturo povedal predsednik uprave Zvezdan Martič, v predlogu proračuna ostaja negotovost tudi glede prenosa Olimpijskih iger in evropskega prvenstva v nogometu. Katere oddaje se torej poslavljajo in katere vračajo?

Posloviti se bomo morali tudi od treh oddaj na Radiu Koper  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Posloviti se bomo morali tudi od treh oddaj na Radiu Koper  Foto: Tomaž Primožic/FPA

LJUBLJANA > Finančne težave so celo tako hude, da sta pod vprašaj postavljena dva največja športna dogodka v prihodnjem letu. Olimpijske igre in evropsko prvenstvo v nogometu bo RTVS prenašala le, če bodo uspeli pridobiti dodatna finančna sredstva. Kot je včeraj poročal časnik Večer, bodo športni program okrnili za okoli 60 prenosov mednarodnih športnih dogodkov in za 45 oddaj ob prenosih.

Oklestili bodo tudi zabavni program. Poslavlja se oddaja V petek zvečer. “Nove tovrstne oddaje ne bo, ker ni denarja,” pravijo na RTV. Še se bomo pa lahko zabavali ob oddajah Vem!, Kaj dogaja? in Joker, le da bo teh nekaj manj kot v letošnjem letu. Celo Mojca Mavec v naslednjem letu ne bo več hodila Čez planke.

Bodo odpuščali zaposlene?

Dobrih 2000 zaposlenih deluje na RTV Slovenija. Vodstvo hiše ocenjuje, da je zaposlenih preveč, zato bodo v letu 2024 pregledali delovne procese in organizacijo dela po enotah, izvedli bodo reorganizacijo, prilagodili strukturo zaposlenih dejanskim potrebam delovnih procesov, omejili zaposlovanje novih kadrov in izvajali druge ukrepe, kot so minimiziranje potreb po nadurah, stalni pripravljenosti in povečanem obsegu dela, večopravilnosti. V prvem kvartalu 2024 načrtujejo, da bodo hišo zapustili tisti zaposleni, ki se bodo odločili za upokojitev pod ugodnejšimi pogoji. Vlada je minuli teden zagotovila dodatnih 15 milijonov evrov za poslovanje RTV Slovenija, vendar na Kolodvorski pravijo, da to ni dovolj. Višina prispevka ostaja enaka že od leta 2012 in se ne bo povišala niti v letu 2024. Če bi se prispevek usklajeval z inflacijo, bi javni zavod na letni ravni pridobil dodatnih 30 milijonov evrov. Ob tem dodajmo, da se danes dopoldne v parlamentu začne seja odbora za kulturo, na kateri bodo obravnavali finančni položaj RTV Slovenija. Poleg predstavnikov ministrstva za kulturo so na sejo vabljeni tudi predsednik uprave Zvezdan Martić, predsednik Sveta Goran Forbici, predsednica finančnega odbora RTVS Slavica Pečovnik in nekdanji generalni direktor Igor Kadunc. Pričakovati je dinamično razpravo in nove predloge za ureditev finančnega položaja RTV Slovenija.

Iz informativnega programa bodo črtali oddaji Panorama in Arena. Slednjo bo nadomestila oddaja Besedni dvoboj, po nekaterih navedbah naj bi jo vodil Marcel Štefančič jr., voditelj nekdanjega Studia City, ki se v program (zaenkrat) ne vrača. Ostajata oddaji Tarča in Globus, vrača se tudi oddaja Politično, dolžino Dnevnika in Odmevov pa na RTVS nameravajo podaljšati.

Kot napovedujejo, bo manj tudi filmov, dokumentarcev in serij, tudi novo lastno nadaljevanko bo TVS realizirala v manjšem obsegu. Film tedna se krči za polovico, v podobnih merilih tudi Sedmi pečat, prav tako Kinoteka. Večerne filmske premiere bodo skoraj izginile s programa, manj bo tudi zimzelenih filmskih klasik, celovečernih filmov in filmov za najširše občinstvo.

Radio Koper brez treh oddaj

Projekt Evrovizija ostaja, poslavljajo pa se festivali Popevka, Melodije morja in sonca, Festival Šansona in Poletna noč.

Bistveno manj bo tudi bogoslužja. Če so vernice in verniki letos lahko spremljali 52 prenosov bogoslužij, jih bodo prihodnje leto lahko le 12. Uredništvo bo ob tem dodalo tudi bajramske molitve.

Zmanjšali bodo tudi število oddaj Male sive celice, a le v primeru, če od ministrstva za vzgojo in izobraževanje ne bodo prejeli dodatnih finančnih sredstev.

Prizanešeno ne bo niti radijskim postajam. Radio Koper bo tako ostal brez treh oddaj. Poslavljajo se Konfeti, Od glave do rapa in Shockast. “Morali smo zmanjšati stroške, da lahko sploh kaj ponudimo. Oddaje ustvarjamo z minimalnimi stroški,” pojasnjuje odgovorni urednik Radia Koper Andrej Šavko. “Morda rezi pri nas izgledajo majhni. Imamo zelo malo avtorskih oddaj, ki bi jih pripravljali zunanji sodelavci. Kar 90 odstotkov oddaj pripravijo naši zaposleni. Zato smo krčili bistveno manj kot drugi. Rezi izgledajo majhni, ker imamo malo variabile.”

Z Radia Slovenija tako ne bo več slišati oddaj Pop panorama, Špilferderber in Nedeljski večer, za polovico pa bodo krčili oddaje Toplovod, Zapisi iz močvirja, Jajca z Anjo Zag Golob, Rožnato dolino s Katjo Stojnić ter oddaje Izštekani, Galerija in RH 202. Projekta Izštekanih 10 in Oder 202 se ukinjata.


Najbolj brano