Deset nasvetov za črni petek

Črni petek je tu! Naj vas ne zavedejo prodajni slogani z visokimi popusti. Poiščite prvotno ceno izdelka in preverite, kako se je spreminjala zadnji mesec dni. Ne pozabite preveriti cene tudi pri drugih trgovcih, svetujejo v Zvezi potrošnikov Slovenije..

Dočakali smo petek, 24. novembra, ko bo ves svet obarvan črno. Black friday oziroma črni petek je poimenovan petek, sledeč zahvalnemu dnevu, ki ga v ZDA praznujejo četrti četrtek v novembru, omenjeni petek pa označuje začetek božične nakupovalne sezone. Fizične in spletne trgovine kar tekmujejo, katera bo ponudila višje popuste, marsikje pa se je črni petek spremenil kar v črni mesec, saj trgovci z znižanji vabijo ves november.

ZPS: Velika znižanja so pogosto le vaba za nepremišljene nakupe

Pri Zvezi potrošnikov Slovenje (ZPS) so zbrali deset nasvetov, kako se pripraviti na črni petek. Pišejo, da so velika znižanja pogosto le vaba za nepremišljene nakupe, za promocijo povprečnih izdelkov in tudi za lažno znižanje cen. “Da boste dan popustov izkoristili za nakup kakovostnega izdelka, ki ga v resnici potrebujete, predstavljamo deset nasvetov, ki so jih zbrali kolegi iz belgijske potrošniške organizacije, naši strokovnjaki pa so jih prilagodili za slovenski trg,” so zapisali na uradni spletni strani ZPS.

“Ne mislite, da je ponudba dobra samo zato, ker trgovec promovira velik popust. Oglaševalci pogosto pretiravajo z znižanjem cene.”

Zveza potrošnikov Slovenije

Ker bodo v času črnega petka številne spletne trgovine promovirale izdelke, ki vas pravzaprav ne zanimajo, si obvezno predhodno naredite seznam želja. Sestavite si seznam priljubljenih izdelkov in počakajte, ali se bo kateri znašel med cenejšimi. Priporočajo tudi, da se naročite na e-novice, ki jih pošiljajo spletni trgovci. Pri tem dodajajo, da je najboljše, da za prejemanje tovrstnih reklamnih sporočil ustvarite ločen elektronski naslov, ki ga boste uporabljali samo za ta namen.

Svoje priljubljene znamke ali spletne trgovine spremljajte tudi na družbenih omrežjih, kot so Facebook, Instagram ali Twitter (omrežje X). “Tako boste takoj obveščeni, ko bo na teh kanalih predstavljena dobra ponudba,” pišejo pri ZPS in dodajajo, da pri odločanju za nakup glejte ceno, ne popusta. “Ne mislite, da je ponudba dobra samo zato, ker trgovec promovira velik popust. Oglaševalci pogosto pretiravajo z znižanjem cene.”

Naj vas ne zavedejo prodajni slogani z visokimi popusti. Poiščite prvotno ceno izdelka in preverite, kako se je spreminjala zadnji mesec dni. Ne pozabite preveriti cene tudi pri drugih trgovcih. Pri ZPS opažajo, da se velikokrat zgodi, da je pri enem trgovcu cena s popustom enaka redni ceni pri drugem ponudniku.

Blagovna znamka še ni zagotovilo za kakovost

ZPS potrošnikom svetuje še, da niste obsedeni z blagovno znamko. “Nikoli ni dobro izbrati izdelka samo zaradi zvenečega imena blagovne znamke, te včasih na naših testih prav razočarajo,” pojasnjujejo. Na drugi strani pa vas ne smejo zapeljati zelo poceni znamke ali neznani proizvajalci. V pomoč pred nakupom so lahko rezultati testov in spletne ocene uporabnikov. Pri tem bodite pazljivi, da ne nasedete lažnim ocenam in opisom. “Pretirano pozitivni komentarji in ocene, ki so bolj podobne oglasom, ali veliko mnenj, objavljenih na isti datum, so lahko znak, da se za mnenji skrivajo kupljene ocene,” pišejo strokovnjaki pri Zvezi potrošnikov Slovenje.

Ne pozabite prebrati splošnih pogojev, preverite, ali sta v končni ceni zajeta davek in strošek dostave, ne pozabite tudi na uvozne dajatve, če izdelek naročate iz tujine. Poiščite še informacije o garancijskih pogojih in pogojih vračila izdelka prodajalcu.

Previdno pri spletnih nakupih zunaj EU

Pozor pri nakupih na spletnih mestih zunaj EU. Če kupite nekaj na spletnem mestu zunaj EU, boste morali plačati dodatne davke, carine in uvozne dajatve, običajno se te pristojbine plačajo prevozniku, ki vam dostavi paket. Opozarjajo še, da od brexita to velja tudi za pakete iz Združenega kraljestva. ZPS svetuje, da spletne nakupe omejite na prodajalce, ki imajo sedež v Sloveniji ali Evropski uniji, saj so takšni nakupi varnejši, če imamo v mislih garancijo in storitve za stranke.

Nemalokrat se potrošniki srečujejo tudi z nepošteno in zavajajočo poslovno prakso, ko prodajalci umetno zvišajo cene izdelkov tik pred popusti. Novi Zakon o varstvu potrošnikov je uvedel varovalko, po kateri mora trgovec pri znižanju cen izdelkov poleg nove cene navesti tudi ceno, ki je bila najnižja v zadnjih tridesetih dneh pred znižanjem. Velja še opozorilo pred goljufijami. Če je ponudba predobra, da bi lahko bila resnična, bodite še zlasti previdni. Povezave v oglasu ali elektronski pošti za črni petek lahko vodijo tudi do lažnih spletnih strani, ki so jih ustvarili kibernetski kriminalci.

Previdnost ni odveč tudi po nakupu

Če dobavljeni izdelek ne ustreza naročenemu oziroma je poškodovan, odgovarja prodajalec. Ali je z dobavljenim izdelkom vse v redu, morate preveriti ob dostavi ali kmalu za tem ter se nemudoma odzvati, tako ZPS, če težavo opazite takoj, pa je najbolje paket zavrniti. Če pomanjkljivost ali napako opazite v trenutku razpakiranja, takoj stopite v stik s prodajalcem prek njegove spletne strani ali po elektronski pošti, hranite tudi vse možne dokaze, denimo fotografije odstopanj v primerjavi z naročenim.


Najbolj brano