Iz Hiše kruha še ne diši po žemljicah

Zaključek prenove Rustjeve hiše za potrebe doživljajskega centra mlinarske in pekarske dediščine Vipavske doline se zamika v pomlad, na konec aprila. “To je pa res končni rok,” pravijo na občini.

Zaključek prenove Rustjeve hiše se zamika v pomlad.  Foto: Alenka Tratnik
Zaključek prenove Rustjeve hiše se zamika v pomlad.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Prvotni rok za dokončanje prenove starega meščanskega poslopja je bil že junija letos, nato so ga zamaknili na konec avgusta in še na konec tega meseca, a zdaj je jasno, da tudi iz te moke ne bo kruha. “Projekt se je dejansko izkazal za precej bolj zahtevnega, kot smo pričakovali. Najdena je bila izjemna arheološka dediščina, ki jo moramo prezentirati, to pa terja posebne pristope, ki jih usklajujemo z zavodom za varstvo kulturne dediščine. Lansko in letošnje leto sta bili zahtevni zaradi dviga cen materiala in storitev, pa tudi z vidika izvajalcev, dodatne težave so prinesle še poplave. Vse to se sešteva in vpliva na izvedbo,” je zamudo pojasnil vodja oddelka za gospodarstvo in razvoj na občini Janez Furlan.

Na občini so obnovo meščanske hiše ocenili na 1,2 milijona evrov in zanjo dobili 310.000 evrov nepovratnega denarja iz razpisa LAS, a pričakovati je, da bo končni znesek višji. Na občini ne pričakujejo težav pri koriščenju nepovratnega denarja zaradi zamika, prav tako naj ne bi bil problem višji znesek naložbe.

“Država poskuša razumeti okoliščine, v katere smo padli in na katere nimamo vpliva in verjamem, da bomo to razrešili,” dodaja Furlan. Na občini dodajajo, da zamik pri obnovi Rustjeve hiše ne bo vplival na prenovo kompleksa Pilonove galerije, čeprav se tudi tam obetajo arheološke najdbe. Nova celostna podoba galerije, z nadgradnjo prostorov in vsebin, ki bodo privabile obiskovalce in hkrati ponudile drugačen in širši vpogled v dediščino Vena Pilona, naj bi bila nared do Evropske prestolnice kulture v 2025.


Najbolj brano