Novembri tudi v znamenju “okroglih” ponovitev

Ker vemo, da preteklosti ne moremo ubežati, ter prav tako, da se lahko iz nje učimo in snujemo za prihodnje rodove, nadaljujemo z nizom objav, s katerimi bomo do konca sezone “po mesecih” skušali odgovoriti na vprašanje, kje je bilo Gledališče Koper pred desetletjem ali dvema desetletjema in na kaj so danes v koprskem gledališču lahko ponosni. Torej, bilo je nekoč v novembru leta ...

Na Mednarodnem trienalu plakata 2004 v 
Honkongu (LR Kitajska), na katerega so 
oblikovalci iz 40 držav prijavili 1.727 plakatov, za razstavo pa so  jih organizatorji 
izbrali 453, je plakata za uprizoritvi Gledališča Koper, Goldonijevo Krčmarico Mirandolino in Kopitovo Pot do Nirvane, 
razstavil tudi koprski oblikovalec vizualnih komunikacij Vojko Tominc.
Na Mednarodnem trienalu plakata 2004 v Honkongu (LR Kitajska), na katerega so oblikovalci iz 40 držav prijavili 1.727 plakatov, za razstavo pa so jih organizatorji izbrali 453, je plakata za uprizoritvi Gledališča Koper, Goldonijevo Krčmarico Mirandolino in Kopitovo Pot do Nirvane, razstavil tudi koprski oblikovalec vizualnih komunikacij Vojko Tominc. 

2001

Zadnji dan v mesecu dotedanja v. d. direktorja Gledališča Koper Katja Pegan postane direktorica in umetniška vodja.

2004

Gledališka plakata Vojka Tominca razstavijo na mednarodni razstavi plakata v Honkongu.

2005

Komedija Agencija za ločitveAndreja Jelačina v režiji Katje Pegan doživi stoto ponovitev.

2006

Gledališče Koper v sodelovanju s ŠOUP pripravi prvi Študentski gledališki žur, ki v nadaljevanju ogled gledaliških predstav združi z nastopi glasbenih skupin.

2010

Ob deseti obletnici delovanja gledališče izda monografijo Deset let Gledališča Koper avtorja in urednika Mihe Trefalta.

2011

Komedija Tamare Matevc in Borisa KobalaPoslednji termina(l)tor v režiji Sama M. Strelca ter otroška igra Franja Frančiča Imej se rad! v režiji Katje Pegan doživita petdeseto ponovitev.

2013

Petdeseto ponovitev dočakajo tudi Butalci po motivihFrana Milčinskega v režiji Jake Ivanca.

2014

Petdeseta ponovitev komedije Alda Nikolaja Parole, parole v režiji Jake Ivanca.

2015

Ob 15-letnici delovanja Gledališče Koper v sodelovanju s Primorskimi novicami pripravi prvega iz niza pogovorov z naslovom Nekoč, danes, jutri o zgodovini koprskih gledališč: na prvem pogovoru sodelujejo Ljerka Belak, Andrej Jelačin, Iztok Jereb, Mirjam Lemut, Zdenka Lovec, Jerica Mrzel in Gašper Tič, pogovor vodi novinarka Vesna Humar.

2017

Gostovanje Narodnega gledališča Sombor s predstavo Gogoland po motivih Janoša Hercega in v režiji Andraša Urbana uvede abonma Brezmejni, s katerim želi Gledališče Koper predstaviti del gledališke produkcije nekdanjega jugoslovanskega prostora.

2018

Z odhodom igralca Gorazda Žilavca v Dramo SNG Maribor novi član koprskega gledališkega ansambla postane dramski igralec Luka Cimprič.

2019

9. izdaja Festivala gledaliških predstav za mularijo Pri Svetilniku preseže pričakovanja gledališča; gledališke predstave in spremljevalne dogodke obišče kar 8.829 otrok in njihovih spremljevalcev iz 31 osnovnih šol, vrtcev in vzgojno-izobraževalnih zavodov.

2022

V okviru kulturno-umetnostne vzgoje zaživi delavnica Gledališki kostum, ki jo pripravlja Anja Ukovič, vodi pa Vanja Korenč.


Najbolj brano