(LIFFE) Glavno nagrado vodomec prejel film Tri tisoč oštevilčenih opek

Glavno nagrado Liffa, vodomca, ki jo podeljujejo v sekciji Perspektive, je prejel madžarski film Tri tisoč oštevilčenih opek v režiji Adama Csaszija. Svojega favorita je izbralo tudi občinstvo, ki ga je najbolj prepričal film Poljubi prihodnost - U2 v Sarajevu, ki ga podpisuje Nenad Čičin-Šain.

Utrinek z odprtja letošnjega festivala Liffe. Foto: Aleksandar Domitrica
Utrinek z odprtja letošnjega festivala Liffe. Foto: Aleksandar Domitrica

LJUBLJANA > O vodomcu za prvenec ali drugi film je odločala mednarodna žirija v sestavi Iza Strehar, Agron Domi in Luis Fulvio Baglivi. Za zmagovalni film je zapisala, da gre za črno komedijo z razgibano filmsko pripovedjo in izvirnim scenarijem, ki bo v izziv gledalcem z različnimi predsodki.

O nagradi za najboljši kratki film je odločala žirija v sestavi Petja Labović, Jelena Maksimović in Milan Šimanek. Odločila se je za film Dežela goraOlge Kosanović. In s čim jih je film prepričal? "Ker je s svojo preprostostjo in navzočnostjo v nas vzbudil empatijo. Z bližnjimi posnetki, ki so nas globoko pretresli, in igralci, ki so se zlili s svojo vlogo," so njihove besede sporočili z Liffa.

Nagrada fipresci, ki jo podeljuje mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev v sestavi Michela Manente, Mihai Fulger in Živa Emeršič, je pripadla filmu Lola, ki ga režijsko podpisuje Irec Andrew Legge. Nagradili so ga za "ambiciozen, inovativen in čustven prvenec, ki gledalca navduši s pogumnim in drznim vizualnim slogom, prevzemajočo pripovedjo in domiselno uporabo arhivskih posnetkov ob nagovarjanju globokih etičnih dilem".

Svoje je povedala tudi mladinska žirija programa Kinotrip v sestavi Tjaša Hafner, Izak Kabir Khan, Anej Košorok, Lara Matos in Anais Vrtunski. Odločila se je za ameriški film Sladki vzhod v režiji Seana Pricea Williamsa. "Referenčno bogati film ceste pravljičnih razsežnosti nas je očaral s svojo sanjaško vizualno ravnjo, ki vodi v absurde, bega in preizprašuje pogled občinstva, skozenj pa družbo - nas same," je med drugim zapisala žirija.

Nagrada žirije art kino mreže Slovenije v sestavi Kaja Čop, Gregor Janežič in Luka Vidic je šla finskemu filmu Štirje mali odrasli Selme Vilhunen. "Film Štirje mali odrasli nam s premišljenim prepletanjem med dramo in komedijo prikaže, kaj se zgodi, ko ljubezenski trikotnik postane kvadrat. Film, v katerem je glavno vodilo iskrena ljubezen in ruši koncept monogamnega partnerstva, odlikuje odlična glavna igralka, podprta z izjemnimi soigralci, osvetlitvijo, fotografijo in glasbo," so ocenili.

Občinstvo je nagrado zmaj z oceno 4,93 podelilo filmu Poljubi prihodnost - U2 v Sarajevu. Navdihujoč glasbeni dokumentarec govori o prebivalcih obleganega Sarajeva, ki so med vojno z glasbo in kulturo ohranjali človečnost in širili upanje ter se povezali s skupino U2, ki je postala njihov glasnik.


Najbolj brano