Sporočilo miru v verskih hramih

Moški pevski zbor Srečko Kosovel iz Ajdovščine je konec prejšnjega tedna v Srbiji uprizoril tri pevske večere, ki bodo zapisani kot posebno poglavje v njegovi bogati zgodovini. Nastopil je v treh velikih hramih treh vereoizpovedi v Beogradu in Novem Sadu.

Kosovelovci so konec minulega tedna mudili v Beogradu in Novem 
Sadu.
Kosovelovci so konec minulega tedna mudili v Beogradu in Novem Sadu. 

BEOGRAD, NOVI SAD > “Sporočilo miru in prepričanje, da je tudi v teh razburkanih časih sožitje med različnimi religijami možno in nujno, je bila rdeča nit našega gostovanja v Beogradu in Novem Sadu,” je povedal predsednik zbora Martin Gregorc. Temu primeren je bil program nastopov, ki je temeljil na srbski (pretežno z deli Stevana Stojanovića Mokranjca), ruski in drugi svetovni liturgiji, dve skladbi pa je prispeval Andrej Makor, skladatelj in dirigent zbora. Seveda je odmevala tudi slovenska pesem.

Prizorišča nastopov so bila osrednji verski hrami treh veroizpovedi v Srbiji - v Beogradu katedrala Blažene Device Marije (sedež rimsko katoliške cerkve v Srbiji) in Hram svetega Save ter v Novem Sadu velika židovska Sinagoga. Žal je komunikacija med Ajdovščino, katedralo in potencialnimi obiskovalci koncerta v katoliški katedrali očitno zatajila, tako da so se tam ljubitelji petja znašli bolj po naključju. Gospa, ki se je pred mnogimi leti v Beograd priselila z rodnega Mosta na Soči je povedala, da je napoved dogodka po naključju opazila na spletni strani. Takšen razplet je obžaloval tudi predstavnik slovenskega društva Sava v Beogradu, ki je pozdravil slovenske pevce.

Nastopiti v srbskem svetišču, Hramu sv. Save, ni majhna stvar. Kot nam je povedal Martin Gregorc, so se pogovori o tej možnosti začeli že januarja letos, potekali so prek pravoslavnih vrhov v Ljubljani, Zagrebu in Beogradu, sporočilo da je dobrodošel, pa je zbor dobil šele nekaj dni pred odhodom v Beograd. V imenitni prireditveni dvorani mogočnega hrama se je zbralo lepo število poslušalcev, očitno večinoma poznavalcev glasbe. Pevce je pozdravila tudi konzulka s slovenskega veleposlaništva v Beogradu Kristina Kliner.

Sinagoga kot dom molitve vseh narodov

Najprijetnejše presenečenje so Kosovelovci doživeli v Novem Sadu. Tamkajšnja Sinagoga, ki jo predstavljajo kot dom molitve vseh narodov, sprejme do 800 obiskovalcev, obisk pa je krepko presegel polovico njene zmogljivosti. Za to ima zasluge tudi ustanova Glasbena mladina Novi Sad, ki se je skrbno odzvala na povabilo za sodelovanje s Kosovelovci. Sinagoga je poleg verskega hrama tudi uveljavljeno kulturno prizorišče v mestu, za kar skrbi prav Glasbena mladina. Kot gost ajdovskih pevcev je nastopil Zbor sv. Serafim Sarovski iz Zrenjanina. Gre za sedmerico profesionalnih glasbenikov (tokrat z gostujočim solistom), ki pojejo v novosadski in beograjski operi ter v drugih pevskih ansamblih.

Dirigent Andrej Makor nam je povedal, da je bilo gostovanje v Srbiji lepa izkušnja, dobrodošla pred bližnjim tekmovanjem pevskih zborov v Postojni.


Najbolj brano