V Tolminu prvo predvajanje digitalno restavriranih Pastircev

V Kinogledališču Tolmin bodo v petek prvič predvajali digitalno restavrirano kopijo filma Pastirci. Film je v tolminskem hribovju leta 1973 posnel režiser France Štiglic po scenariju, ki ga je po istoimenski literarni predlogi Franceta Bevka napisal Ivan Potrč. Projekcija bo ob 17. uri, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Prizor iz filma Pastirci.  Foto: Rudi Vavpotič / SFC
Prizor iz filma Pastirci.  Foto: Rudi Vavpotič / SFC

TOLMIN > Otroški film pripoveduje o pastircih, ki med vsakodnevno pašo ovac doživljajo radosti in tegobe odraščanja, prve ljubezni, sanjarjenja o oddaljenih svetovih in temni čar bližnjega mlina. Obenem se soočajo z mnogo bolj tuzemskimi težavami.

V njem so zaigrali Andrej Čevka, Miha Levstek, Bogo Ropotar, Ksenija Sinur, Jože Zupan, Marija Hozjan, Nadja Strajnar, Demeter Bitenc in Tone Kuntner. V filmski ekipi pa so bili med drugim tudi sodelavec pri scenariju Andrej Hieng, direktor fotografije Rudi Vavpotič, montažer Dušan Povh, scenograf Niko Matul, kostumografinja Alenka Bartl in avtor glasbe Alojz Srebotnjak, ki je leta 1974 na filmskem festivalu v Pulju, kjer so Pastirce prikazali, prejel zlato areno za glasbo.

Pri restavraciji filma je sodeloval direktor fotografije Rado Likon, ki je pojasnil, da se kakovost slike in zvoka na filmskem traku z leti poslabšuje in izgublja, zato je nujno, da se s sodobno tehnologijo ohrani dragoceno slovensko filmsko dediščino. “Digitalno restavriranje filma pomeni, da sliko in zvok iz filmskega traku s skenerjem pretvorimo v digitalno obliko, nato pa s posebnimi programi v računalniku počistimo in prilagodimo za projekcijo preko digitalnega projektorja.”

Za digitalno restavracijo so poskrbeli v podjetju Iridium film v sodelovanju s Slovensko kinoteko in Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS, projekt pa je sofinanciral in vodil SFC.

Premiernega predvajanja digitalno obnovljenega filma se bodo udeležili tudi nekateri člani igralske zasedbe, so še sporočili s SFC.


Najbolj brano