Andrej Blatnik v Kopru z zbirko esejev Knjige na poti

Uglednega slovenskega pisatelja Andreja Blatnika smo spoznali na lanski prireditvi Vilenica v Kopru, ko se je z njim pogovarjala na vrtu TV Koper Irena Urbič. Minuli teden se je spet mudil v Kopru, kjer je predstavil svojo novoizdalo zbirko esejev z naslovom Knjige na poti.

Z Andrejem Blatnikom se je pogovarjala Jasna Čebron. Foto: Rado Lipovec
Z Andrejem Blatnikom se je pogovarjala Jasna Čebron. Foto: Rado Lipovec

KOPER > V deževnem oktobrskem torku se je književnik Andrej Blatnik v koprskem gledališču predstavil kot književni urednik Cankarjeve založbe, član mnogih žirij in pisec esejev. Zbirka esejev Knjige na poti je pravkar izšla pri založbi LUD Literatura, v Kopru pa jo je Blatnik predstavil premierno.

Blatnik je živahno pripovedoval o življenju knjige . Od razpisov, uredniških začetkov prek predstavitev in promocij knjige do nagrad in festivalov. Na tej poti se pomen “poslanstva s knjigo” zgosti v “posel s knjigo”, kot je povedal z grenkim nasmehom.

Kam s knjigami, je vsem znana zadrega, Blatnik pa je pričujočim opisal svojo rešitev: ko potuje na festivale, ima poln nahrbtnik knjig, ki jih podarja, včasih kar pusti neznancem. Bolj pomembno mu je, da je knjiga prebrana, kot da je prodana. Saj je knjiga natisnjena zato, da jo beremo, da kroži med ljudmi. Zato se mu zdi popoln nesmisel, da pošiljajo založbe neprodane knjige v razrez.

O digitalizaciji knjige in digitalni zasvojenosti piše v že nagrajenem eseju Včerajšnji svet. In najde radikalno rešitev. Kakšno, bralcu tega zapisa ne bomo razkrili.

Tudi frankfurtski sejem, od koder je prihitel v Koper, ga je omamil z množico knjig, srečanj in pogovorov o slovenskih knjigah. Občudujoče je govoril o Mihi Kovaču, izjemno razgledanem založniku, zaslužnem za naš uspeh na sejmu. Večer je vodila Jasna Čebron, odlomke je brala Irena Urbič, tradicionalno karikaturo pa je poklonila Lorella Fermo.


Najbolj brano