Čas za pokušino mladega vina

Pokušine vin, obiski kleti, pohodi, kolesarske ture, kulturni program, vse to in še več prinašajo letošnja praznovanja v čast sv. Martina. V Vipavski dolini se martinovanja pričenjajo danes, v Steskah, Braniku in Peklu. Vrhunec prireditev bo prihodnji konec tedna, vinski hrami Vipavske doline bodo z raznovrstno ponudbo že 23. sezono vabili vse do božiča.

 Foto: /
Foto: /

VIPAVSKA DOLINA > Na Goriškem bodo letos martinovo zaznamovali v mestu in na podeželju. Vinsko obarvana doživetja danes začenjajo na braniškem koncu, Mestna občina Nova Gorica v sodelovanju s konzorcijem vinarjev Vipavske doline vabi v Steske, Branik in Pekel. Tamkajšnji vinarji (Vina Colja, Vina Bizjak in Vina Zgonik), kmetije in gostinci bodo od 17. ure naprej goste razvajali z vinsko in kulinarično ponudbo ter kulturnim programom, obiskovalci se bodo lahko sprehodili od ene vinske kleti do druge, večer bo zaokrožil koncert v Peklu s skupino Etno band Poseben gušt. Da bo martinovanje varno, bo iz Nove Gorice na voljo brezplačen prevoz s kombijem. Odhodi izpred mestne hiše bodo med 16. in 20. uro vsako polno uro, vrniti se bo mogoče ob 22. in 23. uri.

V Ozeljanu jutri pripravljajo Martinov pohod. V teh dneh vrata odpirajo številne osmice in vinogradniške kmetije, vrhunec martinovanjskega dogajanja pa bo prihodnji konec tedna. V petek, 10. novembra, bo martinovanje v središču Nove Gorice. Stojnice z Martinovo ponudbo bodo na voljo od 11. dalje, zvečer bo v mestni hiši Martinov koncert. 11. novembra, na god sv. Martina, bo do martinovanja tudi v Vipavi in Ložah. Osrednje martinovanje z degustacijo vin v kleteh vinarjev ter zabavo pripravljajo na Brjah, kjer bodo naslednji dan pripravili še krožno vožnjo z gorskimi kolesi.

Na Martinovo soboto bo vse od dopoldneva veselo tudi v Šmartnem v Goriških brdih, z degustacijami vin in martinovih dobrot ter bogatim družabnim dogajanjem. Dvodnevno praznovanje bodo v nedeljo sklenili z Martinovim pohodom. Oba dneva bo na voljo krožni avtobusni prevoz po Brdih, v soboto pa tudi na relaciji Nova Gorica - Šmartno - Nova Gorica. V novembru vabijo tudi na obisk Vinarskega muzeja Vipava, ki je v dvorcu Lanthieri. Brezplačni vodeni ogledi so vsak torek in četrtek med 13. in 17. uro, v soboto, 11. novembra, pa med 12. in 16. uro.


Najbolj brano