KPK: Lindav ni nedovoljeno pritiskal na uradniški svet

Komisija za preprečevanje korupcije ni ugotovila, da bi odvetnik Boštjana Lindava z dopisom Uradniškemu svetu oziroma posebni natečajni komisiji v postopku ocenjevanja kandidatov za generalnega direktorja policije nedovoljeno vplival oziroma pritiskal na sprejemanje njihove odločitve.

Boštjan  Lindav Foto: Sašo Radej
Boštjan Lindav Foto: Sašo Radej

LJUBLJANA > Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) v zadevi imenovanja generalnega direktorja policije Senada Jušića ni potrdila nedovoljenih vplivov ali pritiskov na uradniški svet oziroma posebno natečajno komisijo, ki bi pomenili kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, zato je postopek v tem delu ustavila. V preostalem delu KPK nadaljuje s predhodnim preizkusom glede drugih sumov kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Komisija je v začetku septembra na lastno pobudo na podlagi medijskih objav uvedla predhodni preizkus v zvezi s sumi nepravilnosti pri imenovanju generalnega direktorja policije. Naknadno je prejela prijavo, ki se je nanašala na sume nedovoljenih vplivov pooblaščenca enega od kandidatov v natečajnem postopku. Kot je znano, je dopis poslal odvetnik Boštjana Lindava, ki je prav tako oddal prijavo za natečaj za generalnega direktorja policije. Prijavo je KPK obravnavala v okviru že uvedenega predhodnega preizkusa. V njem je pridobila dokumentacijo in pojasnila ministrstva za notranje zadeve in ministrstva za javno upravo oziroma uradniškega sveta ter posebne natečajne komisije, ki je vodila postopek javnega natečaja za izbiro generalnega direktorja policije.

Komisija je ugotovila, da navedbe v dopisu, ki ga je odvetnik v zvezi z neizpolnjevanjem pogojev izbranega kandidata naslovil na uradniški svet in posebno natečajno komisijo ter ki so jih naslovniki razumeli kot grožnje oziroma nedovoljene pritiske, ne predstavljajo nedovoljenega vpliva oziroma kršitve integritete.

“Navedbe pooblaščenca enega od kandidatov, da uradniški svet in posebna natečajna komisija nosita 'polno osebno odgovornost za strokovnost in skrbnost odločitve' in da 'kršitev predpisov predstavlja nevestno delo na delovnem mestu', tako niso takšne vrste, da bi jih komisija lahko opredelila kot kršitev integritete,” so sporočili s KPK.

Člani posebne natečajne komisije morajo svojo odločitev sprejeti neodvisno, strokovno in skrbno ter stati za njo oziroma jo tudi zagovarjati v pravnem postopku, so še dodali na KPK.

Sprejeli so vmesne ugotovitve, s katerimi so postopek glede sumov nedovoljenih vplivov ustavili. Predhodni preizkus v tej zadevi pa se v preostalem delu nadaljuje z zbiranjem dokumentacije in pojasnil, na podlagi katerih bo KPK lahko potrdila ali ovrgla druge sume kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.


Najbolj brano