Se lahko zresnite, prosim?

Za poznavalce razmer razkol v Gibanju Svoboda ni nepričakovan, presenetljiv je le časovni okvir, saj je bilo pričakovati, da bo stranka s tako močno poslansko skupino zadržala homogenost veliko dlje kot pol mandata. Kljub pobožnim željam opozicije nevarnosti predčasnih volitev ni, saj je osnovni interes najmanj 30 poslancev Svobode, podobno kot je v prejšnjem mandatu veljalo za poslance SMC in Desus, da čim dlje ostanejo v dobro plačani službi v državnem zboru.

Vse več indicev namreč kaže na avtokratske težnje predsednika vlade. Na podoben način, kot je Svoboda hegemon na slovenski politični sceni, je Robert Golob hegemon znotraj stranke. Kot da bi bil odličen učenec Janeza Janše, bi dejali zlobneži. Pričevanje Tatjane Bobnar, nedolgo nazaj njegove tesne sodelavke, je pokazalo, da je zahteval določena kadrovska imenovanja v policijskih vrstah. To je nezaslišan napad na demokratični ustroj države, s čimer sta tudi razvpiti zahtevi za razveljavitev dovoljenj za odstrel medvedov in ulov nutrij, s katerima je želel ugoditi srčni izbranki, minorne narave. Urška Klakočar Zupančič je danes dobila “zadnji opomin” zaradi neposlušnosti, dva izključena člana sta zgled zanjo in za ostale. Njena trenja z Robertom Golobom ne moremo odpraviti z zamahom roke, če ne bi bila zgolj nadaljevanje krize vodenja vlade. Tako v parlament kot v vlado je na valu antijanšizma, ki je bil temeljni program Gibanja Svobode, zaneslo nekaj posameznikov, ki tja ne sodijo. Iz tega vidika se ponavlja že videna zgodba novih obrazov, čeprav je bilo vendarle pričakovati, da se bodo levosredinski akterji, ki v ozadju vlečejo niti, izognili ponovitvi napak.

Vse več indicev kaže na avtokratske težnje predsednika vlade. Na podoben način, kot je Svoboda hegemon na slovenski politični sceni, je Golob hegemon znotraj stranke. Kot da bi bil odličen učenec Janše.

Ker pa je Gibanje Svoboda vladajoča stranka, Robert Golob pa premier in s tem glavni odločevalec v slovenski politiki, imamo problem vsi prebivalci Slovenije. Velik problem. Izkazalo se je namreč, da tako premier kot njegov krog nista kompetentna za upravljanje države. Srečo ima, da najpomembnejši mediji z drugačnimi, bistveno blažjimi vatli, merijo delo in napake aktualne vlade. Kljub medijskemu prikrivanju, ko so afero Sanje Ajanovič Hovnik skušali zatreti z odstopi Brežana in Šinkove, pa ko so Šarčevo trošenje milijonov za resničnostne šove skušali prekriti s koruptivnimi posli Roka Snežiča (daleč od tega, da bi bil slednji nedolžen), se vedno znova na površju znajdejo umazane podrobnosti Golobove vlade.

Mimogrede, če koga to še zanima: po 511 dneh vladanja so čakalne vrste daljše kot ob nastopu te vlade, ki si je za absolutno prioriteto zadala urejanje razmer v zdravstvu.

Se lahko zresnite, prosim?


Preberite še


Najbolj brano