Razlikovati je treba med plastičnim odpadkom in embalažo

Delavci izolske Komunale in inšpektorji Medobčinske uprave Istra so pred nekaj dnevi nenapovedano pregledali vsebino zabojnikov na ekološkem otoku na Morovi ulici v Izoli. Največ nepravilnosti pri ločevanju odpadkov so odkrili v zabojniku za mešane komunalne odpadke. Težava je tudi odlaganje kosovnih odpadkov na ekološki otok.

Delavci izolske  Komunale in inšpektorji Medobčinske uprave Istra 
so ugotovili, da občani odpadkov še vedno ne ločujejo pravilno.
Delavci izolske Komunale in inšpektorji Medobčinske uprave Istra so ugotovili, da občani odpadkov še vedno ne ločujejo pravilno. 

IZOLA > V zabojniku za mešane komunalne odpadke so našli veliko nepravilno odložene plastične in kovinske embalaže. Tovrstni odpadki sodijo v zabojnik z rumeno oznako, navajajo. Med pregledom so opazili, da uporabniki ne razlikujejo med plastično embalažo (plastenke, vrečke, pločevinke …) in plastičnim odpadkom (plastične igrače, plastični cvetlični lončki, obešalniki ...). Manjši plastični odpadki sodijo v zabojnik za mešane komunalne odpadke, večji med kosovne.

Komunalnega nadzornika so med pregledom obvestili tudi o pogostem odlaganju kosovnih odpadkov na ekološki otok, zaradi česar se ta prenapolni, delavci Komunale pa težje praznijo zabojnike in odvažajo odpadke. Kosovni odpadki ne sodijo na ekološke otoke, opozarjajo, zato imajo občani dvakrat letno možnost brezplačnega odvoza. Za manjše količine lahko naročijo manjši tovornjak, za večje pa zabojnik. Kosovne odpadke lahko tudi sami odpeljejo v zbirni center in jih brezplačno odložijo ob predložitvi zadnjega odrezka oziroma potrdila o plačilu mesečnega obračuna storitev ravnanja z odpadki.

400

evrov znaša globa za nepravilno ravnanje s komunalnimi odpadki za fizične osebe

2000

evrov pa je globa za pravne osebe

Po pregledu je komunalni nadzornik obiskal posamezne uporabnike ekološkega otoka in jih opozoril o nepravilnostih. Globa za nepravilno ravnanje s komunalnimi odpadki za fizične osebe, odgovorne pravne osebe ter upravnike (fizična oseba) znaša 400 evrov. Globa za pravne osebe, samostojne podjetnike posameznike ter upravnike (pravna oseba ali samostojni podjetnik) pa 2000 evrov.

Glavni namen tovrstnih akcij je spodbujanje uporabnikov k ločenem zbiranju in pravilnem odlaganju odpadkov ter osveščanje o pomenu pravilnega ravnanja z odpadki.


Najbolj brano