Kanin: vrnitev v preteklost?

Kanin je še kako pomemben za smučarijo. V Selli Nevei so lansko sezono našteli 60.000 smučarjev, med katerimi so številni prehajali na slovensko sončno smučišče, od česar je imel Sončni Kanin prihodek. Smučarjev, ki so dostopali iz Bovca z gondolo, je bilo manj, nekaj čez 20.000. Toda če seštejemo vse in če je sezona dobra, se povezano smučišče lahko približa številki 100.000 smučarjev, kar pa ni zanemarljivo. Če bi na slovenski strani postavili novo gondolsko povezavo, bi bilo smučarjev in poletnih obiskovalcev še veliko več. Lahko bi nastala zelo vabljivo, sodobno prekomejno butično smučišče in poletni center.

Toda zgodba se podira. S prekinitvijo obratovanja gondolske žičnice iz Bovca je letošnja zimska sezona uničena. Vračajo se v preteklost, natančneje v obdobje od leta 2013 do 2016, ko žičnica zaradi nesreče gondol ni obratovala. Signali države glede celovite obnove so slabi. Če je bilo prav razumeti, naj bi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek nakazala, da smučišča brez obratovalnega dovoljenja ne morejo računati na državni denar. Kako naj pride gondola do obratovalnega dovoljenja? Edina možna pot je, da razstavijo sto kolesnih baterij in zamenjajo problematične čepe na tako imenovanih sornikih, ki naj bi bili obrabljeni. Koliko bi to stalo, ne vedo. Prav tako ne, kdo bi to plačal. Zdaj se sprašujejo, kdo je zakrivil to nepredvideno zagato, ker čepi ne bi smeli biti obrabljeni, saj so bile kolesne baterije leta 2016 nove. Kdo je žičnico mazal in kdo ni, bodo še razčiščevali. Že vsaj lani pa se je vedelo, da nekaj ni v redu, na kar je opozarjal dobavitelj žičniških naprav Poma. Zakaj tega Sončni Kanin takoj ni povedal? Zdaj so skupaj z lastnico naprav Občino Bovec, povezano Sello Neveo, smučarji in bovškim turizmom tam, kjer ni muh.

Povezano smučišče bi se lahko približalo številki 100.000 smučarjev, kar ni zanemarljivo. Če bi na slovenski strani postavili novo gondolo, bi bilo smučarjev še veliko več. Država tega ne razume.

Ponudniki v dolini se držijo za glavo. Tržili so smučišče, zdaj se vse obrača na glavo. Tiste, ki so že rezervirali zimske termine, bodo poskušali prepričati, naj pridejo, saj je možen dostop z italijanske strani. “Če iz Bovca ni dostopa do Kanina, potem ga ne moremo tržiti kot smučarski center,” je jasno povedal direktor hotelov Mangart in Alp Aljaž Žnider. Kaj se bo dogajalo z dvema velikima trgovskima centoma, ki so ju odprli letos, lahko samo ugibamo. Najbolj verjeten odgovor je, da bosta prek zime postali hiši duhov. Kaj bo z zaposlenimi?

Turistični zavod Dolina Soče se distancira, ker jim bovška občina dolguje veliko denarja. Zadnji čas je za skupno reševanje hude zagate in za pamet v glavi.


Preberite še


Najbolj brano