Več kot 22.500 prijav za ljubljanski maraton

Konec tega tedna bo potekal 27. Volkswagen ljubljanski maraton, za največji športno-rekreativni dogodek v državi je več kot 22.500 prijav. Danes bodo tekli otroci in mladi, v nedeljo pa bodo na programu teki na 10, 21 in 42 km, slednji bo štel tudi za državno prvenstvo.

Utrinek z ljubljanskega maratona leta 2019. Foto: STA
Utrinek z ljubljanskega maratona leta 2019. Foto: STA

LJUBLJANA > Število prijavljenih na današnje šolske teke, prvi bo ob 12.30, je letos rekordno, napovedanih je 7640 učencev. Lumpijev tek z okrog 1500 najmlajšimi tekači na 200 m, za katerega ni potrebna prijava, bo ob 11. uri.

V nedeljo bodo na programu teki od 10 do 42 km. Cilj bo na Kongresnem trgu, start ljubljanskega maratona pa bo spremenjen in bo na ploščadi Ajdovščina, drugje kot običajno je tudi sejem Tečem, na katerem je tudi prevzem štartnih številk.

Sejem, odprli so ga v četrtek je tokrat v zelenem ringu športne dvorane Stožice. To bo po navedbah organizatorjev omogočilo lažji dostop z avtomobilom neposredno z obvoznice. Na voljo bo dovolj parkirišč, organiziran pa bo tudi prevoz iz Stožic do starta v središču mesta.

V Ljubljani bo moč spremljati tudi vrhunske maratonce, med njimi bo tudi lanski zmagovalec Etiopijec Adihana Gebretsadik. Slavil je z drugim dosežkom proge v zgodovini tega tekmovanja (2:06:09). Njegov rojak Sisay Lemma Kasaye je leta 2018 z rekordom 2:04:58 ljubljanski maraton postavil ob bok najboljšim po doseženem času v svetovnem merilu.

Gabrijel Ambrožič, ki je zadolžen za elitni program, je dejal, da letos ne računajo na rekord proge. Pri ženskah ciljajo na čas 2:21, pri moških pa na 2:06:30.

Za državna naslova na 42 km se bodo pomerili le člani atletskih klubov. Teh bo 38, med njimi sta favorita Rok Puhar in Neja Kršinar. Pomemben del maratona je tudi množičnost.

"Skupno imamo letos več kot 22.500 prijav, kar je 35 odstotkov več kot lani. Zelo veliko, malo čez 2000, je tudi prijav na 42-kilometrski razdalji. Skupno pa tekači prihajajo iz 68 držav, kar je največ v zgodovini ljubljanskega maratona, več kot 4500 tekačev je iz tujine," je na novinarski konferenci v torek številke nanizala vodja maratona, Barbara Železnik.

Organizatorji maratona pozivajo, da naj se v največji možni meri uporablja javni prevoz, saj bodo v mestu številne zapore. Te so objavljene na spletni strani.


Najbolj brano