Egipt bo gostil vrh za mir na Bližnjem vzhodu

Egipt bo danes, dva tedna od na novo vzplamtelega nasilja med Izraelom in gibanjem Hamas, gostil t. i. vrh za mir, ki se ga bodo udeležili številni voditelji in visoki predstavniki držav. Gostitelj, egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi naj bi želel med drugim preprečiti stopnjevanje konflikta v regionalno krizo.

KAIRO > Vrha za mir se bodo poleg gostitelja med drugim udeležili palestinski predsednik Mahmud Abas, jordanski kralj Abdulah II., turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Tam bodo tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres ter predsednik Evropskega sveta Charles Michel in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Udeležbo je potrdilo še več evropskih politikov, med njimi španski premier Pedro Sanchez, italijanska premierka Giorgia Meloni in nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock.

Na seznamu povabljenih pa ni izraelskih predstavnikov. Kot so dejali na izraelskem zunanjem ministrstvu, niso niti povabljeni niti ne bi sodelovali. Na srečanju ne bo niti predstavnikov ZDA in Irana.

Številni politiki se zadnji dni mudijo na Bližnjem vzhodu, kjer skušajo posredovati v konfliktu med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas, ki je pred dvema tednoma izvedel silovit napad na jugu Izraela, v katerem so njegovi pripadniki ubili več kot 1400 ljudi, okoli 200 so jih ugrabili. Na palestinski strani so našteli že skoraj 4200 žrtev izraelskega povračilnega obstreljevanja.

Izrael je ob tem ukazal blokado Gaze, ki se sooča s hudim pomanjkanjem osnovnih potrebščin. Po tem ko v petek kljub pričakovanjem še niso odprli prehoda Rafa, upajo da bi se to lahko zgodilo še danes oz. ta konec tedna, s čimer bi lahko enklavo iz Egipta dosegla nujno potrebna pomoč.


Najbolj brano