Dan Kobariškega muzeja obeležujejo z novo razstavo

V Kobariškem muzeju bodo danes obeležili Dan Kobariškega muzeja. Ob obletnici odprtja muzeja pripravljajo danes ob 15. uri slovesnost s kulturnim programom in odprtjem nove občasne razstave z naslovom Oskrbovalne linije - arterije soške fronte.

Dan Kobariškega muzeja bodo obeležili z odprtjem nove občasne 
razstave z naslovom Oskrbovalne linije - arterije soške fronte. Foto: Neva Blazetič
Dan Kobariškega muzeja bodo obeležili z odprtjem nove občasne razstave z naslovom Oskrbovalne linije - arterije soške fronte. Foto: Neva Blazetič

KOBARID > Avtor razstave Jaka Fili je ob razstavi, ki bo na ogled leto dni, zapisal, da "oskrbovalne linije predstavljajo izjemno pomembno področje vseh vojn, a mu kljub temu pogosto ne namenjamo dovolj pozornosti". V zgodovini so oskrbovalne linije večkrat odločale o izidu ne samo bitk, temveč tudi celotnih vojn, a si ljudje ob besedi vojna največkrat predstavljamo medsebojne boje vojakov. Vsi napori trpečih ljudi v zaledju, ki so oskrbovali vojake, ki so se borili, pa prepogosto ostajajo popolnoma zapostavljeni. Razstava želi prikazati vsaj del težav, s katerimi so se vsakodnevno spopadali vojaki na soški fronti, da so lahko omogočili obstoj same fronte, je pojasnil.

V Kobariškem muzeju bodo tudi sicer to leto posvetili duhu soške fronte, neizprosnih bojev in trpljenja vojskujočih se strani v Krnskem pogorju, ki ostaja nema priča tega časa.

Kobariški muzej je prvič odprl vrata 20. oktobra 1990. Njegovo poslanstvo je varovanje in hranjenje nacionalnega bogastva in muzejskega gradiva na področju varovanja dediščine soške fronte s poudarkom na predstavitveni dejavnosti. Ponaša se z največjo zbirko premične dediščine prve vojne pri nas in v širši okolici ter kot tak privablja številne domače in tuje obiskovalce, da se prvič ali vedno znova vračajo v muzej. Letos je muzej obiskalo že več kot 45.000 obiskovalcev.


Najbolj brano