Roke stran od zamejcev in zastav

Ajde, miška mala, je nekoč odmevalo na maturantski povorki. Še pomnite, tovariši? Takim in podobnim spodrsljajem najvišjih predstavnikov države smo takrat lahko dodali pridevnik “pahorijanski”. Zdaj se je v podzavestnem terminološkem slovarju Slovenk in Slovencev pojavil nov koncept, ki ga lahko opišemo kar kot “pirčevski” lapsus. Nataša Pirc Musar je ob nedavnem obisku Trsta pred tamkajšnjimi dijaki izustila, da je domovina zamejskih Slovencev Italija. Predsednica republike sicer zagotovo pozna semantično razliko med državo in domovino, a tokratni besedni zdrs si je privoščila na najslabšem možnem kraju, pred ljudmi, ki so na tovrstno terminologijo pozorni bolj kot kdorkoli. Tu bi moral svojo vlogo in poslanstvo upravičiti nekdo od prisotnih predsedničinih svetovalcev in nemudoma pojasniti, kaj je predsednica s svojo izjavo zares mislila. To je vendarle delo svetovalca, ki ga nekateri razumejo po svoje.

V letu 2023 lahko diskurz o samoodločanju žensk pojmujemo kot izgubo besed. Znanost je že zdavnaj povedala svoje in v demokratični, sekularni državi argumenti proti abortusu, ki se nanašajo na verska prepričanja, pač ne zdržijo. Pika. Žal pa nekaterim še kar ni jasno, da v demokraciji pravica do javnega izražanja mnenja pripada tudi tistim, ki z nami ne delijo mnenja. Članica predsedničinega mladinskega posvetovalnega odbora je ob svoji eskapadi s trganjem zastavic izpadla nekoliko primitivno, predvsem pa izrazito nezrelo. Zadostoval bi kultiviran pogovor o pravicah žensk, razlogih za prekinitev nosečnosti in vseh mogočih deležnikih, čeravno tak pogovor nima nikakršnih možnosti, da bi lahko padel na plodna tla. Dekle je konec koncev, mladostniški ihti navkljub, na prijavljen shod prišlo tudi v imenu urada predsednice republike. Državnice, ki je bila večinsko izvoljena na volitvah. Tiste, ki je predsednica vseh in ki neprestano zagovarja kulturo dialoga in poziva k neusmiljenem pregonu sovražnega govora. Predsednica republike in njeni sodelavci niso in ne smejo biti aktivisti. Trganje zastavic ni bilo na mestu. Zastav se ne tika! Naj si bodo to mavrične, slovenske, izraelske ali ukrajinske.

Predsednica republike sicer zagotovo pozna semantično razliko med državo in domovino, a tokratni besedni zdrs si je privoščila na najslabšem možnem kraju, pred ljudmi, ki so na tovrstno terminologijo pozorni bolj kot kdorkoli.

Nataša Pirc Musar je v predvolilni kampanji nastopila kot izredno načelna in odločna ženska, kar vztrajno dokazuje s svojim rednim oglašanjem, kritiziranjem in tudi odstavljanjem članov urada, ki niso delovali v skladu z likom in delom predsednice republike. S prekinitvijo sodelovanja s članico posvetovalnega odbora je prišla na plan predsedničina zaskrbljenost nad stanjem kulture dialoga v družbi. Očitno so nekateri še kar “pahorijanski”.


Preberite še


Najbolj brano