Parkirni upor v Olmu in Prisojah

Občinski sklep o uvedbi parkirnih abonmajev na nekaterih javnih parkiriščih v Olmu in Prisojah je razbesnel tamkajšnje stanovalce. Na treh zborih krajanov, ki so jih o tej novosti pripravili minule dni, so soglasno nasprotovali takšni zamisli. Pričakujejo, da bo koprska občina najprej našla rešitve za dodatna manjkajoča parkirna mesta na tem območju, šele nato so se pripravljeni pogovarjati o uvedbi abonmajev.

Na treh zborih krajanov Olma in Prisoj so stanovalci soglasno 
nasprotovali uvedbi plačljivih abonmajev na nekaterih javnih 
parkiriščih.  Foto: Nataša Hlaj
Na treh zborih krajanov Olma in Prisoj so stanovalci soglasno nasprotovali uvedbi plačljivih abonmajev na nekaterih javnih parkiriščih.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > V parkirni hiši Prisoje, na javnih parkiriščih tik ob njej in na parkiriščih ob Ulici Istrskega odreda, ob Oljčni poti, ob Ulici Generala Levičnika in ob Dolinski cesti občina uvaja plačljivo parkiranje. Stanovalci bi za parkiranje plačevali 36 evrov na leto. V občini navajajo, da so se za ukrep odločili na pobudo krajevne skupnosti Olmo - Prisoje, kjer ocenjujejo, da je to edini način za rešitev težav s parkiranjem v stanovanjskih soseskah.

Nekatere občinske predloge so zavrnili

Predsednik sveta KS Olmo - Prisoje Angel Šav pravi, da so nekatere občinske predloge zavrnili. Med drugim se ne strinjajo, da bi lahko vsako gospodinjstvo kupilo le en abonma, prav tako so zavrnili idejo, da bi obiskovalci plačevali 50 centov na uro za parkiranje na prej omenjenih parkiriščih. Pravično se jim zdi, da bi bila prva ura brezplačna.

Angel Šav

predsednik sveta KS Olmo - Prisoje

“Vse predloge in pobude, ki jih bomo zbrali na zborih krajanov, bomo posredovali občinskim službam in jih bomo poskušali uskladiti in poiskati kompromis.”

“Vse predloge in pobude, ki jih bomo zbrali na zborih krajanov, bomo posredovali občinskim službam in jih bomo poskušali uskladiti in poiskati kompromis,” napoveduje Šav. Pravi, da so stanovalci na vseh treh zborih v glavnem opozarjali, da v zameno za plačljiv abonma pričakujejo tudi parkirno mesto, ki jih čaka, ko se vrnejo zvečer domov. To je namreč čas, ko je najmanj možnosti, da bodo v bližini svojih domov dobili prosto parkirno mesto, zato ga morejo iskati tudi na bolj oddaljenih parkiriščih.

Po občinskih napovedih bi nov parkirni režim veljal na 930 parkirnih mestih v Olmu in Prisojah, v krajevni skupnosti pa navajajo, da so na terenu našteli kar 1400 parkirnih mest, na katerih parkirajo tamkajšnji stanovalci. V tej krajevni skupnosti sicer živi kar 6000 prebivalcev in je ena gosteje naseljenih v Mestni občini Koper.

6000

prebivalcev živi v KS Olmo - Prisoje

Garaža Prisoje grajena za potrebe osmih blokov

Krajani opozarjajo, da na “njihovih” parkiriščih zdaj parkirajo tudi gospodarska vozila in ljudje, ki v soseskah sploh ne živijo, s tem pa jim kratijo dragocene parkirne prostore. Eden od udeležencev zbora je povedal, da je bila garažna hiša Prisoje grajena za potrebe osmih najbližjih blokov. “Naj namestijo zapornice in naj dajo prednost tistim, ki smo upravičeni do parkiranja v tej garaži,” meni.

Predsednik sveta KS Olmo - Prisoje Angel Šav pravi, da so stanovalci na vseh treh zborih v glavnem opozarjali, da v zameno za plačljiv abonma pričakujejo tudi parkirno mesto, ki jih čaka, ko se vrnejo zvečer domov. (Foto: Nataša Hlaj)

Majda Šuligoj

krajanka Olma

“Nujno se moramo dogovoriti za poskusno obdobje, saj si upam trditi, da po uvedbi plačljivega režima ne bo prav nič boljše.”

Krajane je razjezil tudi podatek, da bi lahko kdorkoli parkiral kjerkoli. To se jim ne zdi ne logično ne pravično. Predlagajo, da bi na posameznih stanovanjskih območjih namestili zapornice, ki bi jasno razmejile, kdo naj kje parkira svoj avtomobil.

Krajanka Majda Šuligoj pogreša, da se o tako pomembni novosti razpravlja, ko je bilo že vse sprejeto na občinskem svetu. “Nujno se moramo dogovoriti za poskusno obdobje, saj si upam trditi, da po uvedbi plačljivega režima ne bo prav nič boljše,” je prepričana. Ko je opozorila, da je diskriminatorno, da bodo morali v Olmu in Prisojah plačevati parkiranje, na Markovcu, v Semedeli in drugod pa ne, je bila deležna bučnega aplavza.

“Nujno se moramo dogovoriti za poskusno obdobje, saj si upam trditi, da bo uvedbi plačljivega režima ne bo prav nič boljše,” je prepričana
Majda Šuligoj. (Foto: Nataša Hlaj)

Umakniti “parazite” in bo dovolj parkirnih mest

“Menim, da je parkirnih mest povsem dovolj, če bomo le poskrbeli, da se umaknejo razni 'paraziti', kot so kombiji, taksisti in stanovalci iz Rozmanove ulice in še nekaterih bližnjih ulic,” pravi Boštjan Marsetič. “Predlagam zapornice in to bo rešilo naše težave,” je jasen.

Ana Starc je prisotne spomnila na varnostne težave, ki jih predstavlja parkiranje na gramozu pri Hidrii. “Zadnja stvar, ko pridem po 22. uri domov, je misel na to, da bi morala parkirati na tej lokaciji, saj vsi vemo, da se tam zadržujejo narkomani in tudi na tleh je polno uporabljenih igel. Ne zamišljam si, da bi morala mamica z vozičkom tam parkirati.” Marko Orlando meni, da režim ne bi smel temeljiti na številu avtomobilov v gospodinjstvu. “Nekdo ima en avto, nekdo drug pa štiri. Moramo postaviti neko pravično mejo,” pravi.

V parkirni hiši Prisoje in na javnih parkiriščih tik ob njej je skupno 350 parkirnih mest. (Foto: Nataša Hlaj)

Vladislav Jović, član sveta KS Olmo-Prisoje, pravi, da bi morala občina pred uvedbo takega režima drastično povečati število parkirnih mest. “Na ovinku na Cesti na Markovec bi morali poskrbeti za dodatna parkirišča. Ta parcela je občinska last,” pravi in dodaja, da je to pobudo že večkrat poslal občini. “Če nam bodo zaračunavali za abonma, naj se ta denar steka v poseben fond in naj ga namenijo za nove parkirne projekte,” predlaga Primož, eden od udeležencev zbora krajanov.

Več vprašanj kot odgovorov

Krajani med drugim pogrešajo analizo, iz katere bi bilo razvidno, da se bodo razmere resnično izboljšale, če bodo uvedli predlagani režim. Poleg tega menijo, da bi morali v občini poskrbeti tudi za varnost na parkiriščih. “Plačevati 36 evrov na leto, zato da nimaš nič, je veliko,” menijo.

Počutijo se izigrane, saj so ugotovili, da stanovalci v mestnem središču - s katerimi jih primerjajo v občinski upravi - za dovolilnice plačujejo 15 evrov za dve leti. Zbori krajanov so pokazali, da občinska zamisel o uvedbi plačljivih abonmajev za zdaj ni padla na plodna tla, saj bodo morali v sodelovanju s krajani doreči še marsikatero odprto vprašanje.


Najbolj brano