Iz pravega testa v neugodnem času?

Valentino Prevolnik Rupel, novo zdravstveno ministrico, čaka trdo delo. Za nujne izboljšave v zdravstvenem sistemu ima le pol mandata. Pričakovanja ljudi so še velika glede dostopnosti do zdravnikov, skrajšanja vse daljših čakalnih vrst in sistema zavarovanja, ki naj vse žepe pravično obremeni.

Pričakovanja vlade so zdaj nižja od začetnih, neslavna zapuščina odstopljenega ministra pa problem, ki bremeni zdravstvo in krni njen ugled. Tolikšne podpore kot predhodnik nova ministrica ne bo imela; vsaj toliko denarja za zdravstvo ne, saj je zdaj glavna nujna prioriteta sanacija posledic avgustovske ujme.

Laiki, stroka in bolniki pričakujejo, da bodo, glede na razmere, ekipa ministrice, strateški svet, ZZZS, strokovne organizacije in sindikati delovali povezovalno in s konsenzom.

Prvič ministrica ne bo zdravnica. Upajmo, da bo zmogla odločno zakoličiti meje, ciljne naloge, prioritete ..., kar je osnova za uresničitev najnujnejših sprememb v sistemu, kjer so zdravniki le eden nujnih členov. Pomemben, ne pa privilegiran! Koristi ji, da je ta sistem preučevala kot znanstvena svetnica in raziskovalka in da že tretji mesec dela kot državna sekretarka. Torej pozna nakopičene hibe, nečednosti in anomalije, ki se jih dosedanji ministri niso lotili; ali se jih niso hoteli ali so imeli premalo časa za to, večina pa tudi ne takšne podpore vlade in poslancev, kot je v tem mandatu. Od učinkovitosti dela nove ministrice je zdaj odvisen ugled vlade, ki se krha, saj obljubljena reforma ni prišla še niti do R. Zato so stroka, laiki in bolniki vse bolj nestrpni, zdravstveni sistem pa vse bolj razpada.

Kar 18 zdravstvenih ministrov je že bilo; dva dvakrat. Upoštevaje premierje kot začasne ministre pa 22. Nova ministrica bo tako 19. po vrsti. Naloge, ki jo čakajo, kričijo po izpeljavi: hiter dostop vseh do kakovostnega zdravljenja, vzdržno financiranje, opredelitev košarice pravic. Zato bo potrebovala usposobljen strokovni tim, ki ga še ni razkrila. Je pa slišati, da bo v njem Dorjan Marušič, eden bivših ministrov, član premierjevega Strateškega sveta za zdravstvo, kjer tudi sama deluje. V Marušičevem dvoletnem mandatu naj bi bila Prevolnik Rupel njegova svetovalka. Torej naj bi že imela majhno politično prtljago.

A poznavalci prisegajo, da je nova ministrica iz pravega testa glede na razmere. Nima pa časa za lagodnost in modrovanje. Laiki, poznavalci in bolniki si iskreno želijo, da bodo ministrica s svojo ekipo, strateški svet za zdravstvo, ZZZS, strokovne organizacije in sindikati v zdravstvu tvorno in brez fig v žepih sodelovali, delovali povezovalno in s konsenzom. Kar je v zaostrenih razmerah nujno. Ni prostora za razprtije, izsiljevanja in dokazovanja, kdo je pametnejši in kdo ima več mišic, ker prav zaradi tega vedno nastradajo bolniki.


Preberite še


Najbolj brano