Turški delavci na drugem tiru: “Delati moramo več kot 300 ur mesečno”

Društvo Delavska svetovalnica je vložilo kazenske ovadbe zaradi kršitev delovne zakonodaje v primeru delavcev turškega podjetja Türkcan, ki sodeluje pri gradnji drugega tira Divača-Koper. Delali so tudi po 372 ur mesečno, socialni prispevki zanje v Sloveniji niso plačani. V družbi 2TDK pravijo, da so izvajalce pozivali k spoštovanju zakonodaje.

Društvo Delavska svetovalnica je vložila kazensko  ovadbo proti 
podjetjema Türkcan in Yapi Merkezi.  Foto: STA
Društvo Delavska svetovalnica je vložila kazensko ovadbo proti podjetjema Türkcan in Yapi Merkezi.  Foto: STA

LJUBLJANA > Pri Delavski svetovalnici so pomoč poiskali trije turški delavci, ki so jih turški podizvajalci pri gradnji drugega tira napotili na delo v Slovenijo.

Vodja svetovalnice Goran Lukić je na včerajšnji novinarski konferenci povedal, da so mesečno na delovišču predorov drugega odseka T4 in T8 delali od 300 do 372 ur: “To je eklatantno kršenje vseh določil delovne zakonodaje okoli počitkov, delovnega časa, odmorov,” je opozoril. Kazensko ovadbo so vložili proti podjetjema Türkcan in Yapi Merkezi ter odgovornim osebam teh dveh podjetij.

Inšpektorat: Ne dobimo evidenc delovnega časa turškega podizvajalca

Na inšpektoratu za delo so v odzivu pojasnili, da so podizvajalcu del na drugem tiru, ki mu Delavska svetovalnica očita kršenje pravic delavcev, doslej izdali dve prekrškovni odločbi zaradi oviranja inšpekcijskega postopka. Inšpektoratu namreč še vedno niso dostavili zahtevane dokumentacije, tudi glede delovnega časa in nadur.

V pogodbi med naročnikom, družbo 2TDK, ter izvajalci po njegovih besedah piše, da je izvajalec dolžan spoštovati veljavno delovno zakonodajo, enako velja tudi za vse podizvajalce.

2TDK: Izvajalca smo pozivali k spoštovanju zakonodaje

V družbi 2TDK pravijo, da navedbe o domnevnih kršitvah delovnopravne zakonodaje na projektu jemljejo skrajno resno. Ob tem poudarjajo, da gre za delovno razmerje med delavcem in delodajalcem, za kar je pristojna inšpekcija. Dodajajo, da so izvajalca pozivali k spoštovanju zakonodaje ter zahtevali dokazila o odpravi morebitnih kršitev ter vse odzive, ki so jih posredovali odvetnici turških delavcev.

“Glede na resnost obtožb smo izvajalca opozorili tudi na skrajni ukrep - morebitno razvezo pogodbe skladno z zakonom o javnem naročanju,” so zapisali v izjavi za javnost. Poudarili so, da vse od začetka izvajanja projekta zahtevajo spoštovanje slovenske delovne zakonodaje in celotnega slovenskega pravnega reda, in to tako od slovenskih kot tudi tujih podjetij, ki sodelujejo pri projektu drugi tir.

Socialni prispevki pri nas niso bili plačani

V Delavski svetovalnici so ugotovili tudi, da za delavce v Sloveniji niso plačali socialnih prispevkov, pa bi jih morali. “Delavci imajo vso pravico, da dobijo do centa izplačano, kar jim pripada, hkrati pa ima država odgovornost, da ugotovi, kaj se dogaja z davki in prispevki,” je poudaril Lukić.

Koliko prispevkov bi moralo biti plačanih, v svetovalnici ne morejo izračunati, ker nimajo vseh plačilnih list. Imajo le podatke o tem, koliko so delavci dobili plačano, ne koliko bi morali dobiti. Po slovenski zakonodaji bi lahko delali 40 ur tedensko in imeli do 20 ur nadur mesečno. “V njihovih plačilnih listah ponavadi piše 20 nadur. Postavlja se vprašanje, kaj je pa z ostalimi urami,” je dejal Lukić.

Laura Orel iz Delavske svetovalnice je opozorila, da zaradi preobremenjenosti prihaja tudi do poškodb pri delu. Eden od delavcev se je oktobra na delovišču hudo poškodoval, delodajalec pa mu ni izdal poškodbenega lista niti ni prijavil poškodbe pri delu. V društvu imajo dokumentacijo, ki dokazuje, da je bil obravnavan na urgenci, kamor so ga z gradbišča odpeljali s službenim vozilom.

“Poraja se mi vprašanje, koliko je še bilo takšnih poškodb, ki niso bile nikoli prijavljene, in koliko je še delavcev, za katere ne vemo, kaj se je z njimi dogajalo po poškodbi.” je povedala Laura Orel. Hkrati se je vprašala, kako poteka nadzor slovenskih pristojnih organov, da ne ugotovijo neujemanj v uradnih evidencah delovnega časa in tistih, ki jih imajo delavci glede na število opravljenih ur.

Inšpekcija je po navedbah svetovalnice decembra 2021 sprejela usmeritev, da bo zagotavljala stalen periodični nadzor nad vsemi delovišči drugega tira, in glede na dokumentacijo, ki so jo od inšpekcije prejeli, je bilo nadzora precej, je dodal Lukić.


Najbolj brano