RTV-jevski “našivašizmi”

Niti leto še ni minilo od zadnje referendumske nedelje, po kateri so se zaposleni na RTVS nadejali depolitizacije zavoda, predvsem pa drugačnega odnosa vodstva. Golob je priletel z oljčno vejico v kljunčku, ki mu je nato padla na (realna) tla. Vsaka odločitev je, žal, politična. Novo vodstvo zdaj za izvajanje svojih kadrovskih rošad posega po popolnoma enakih orodjih in z enakimi ad hoc prijemi kot prejšnje vodstvo menjuje prve obraze nacionalne televizije. Drugače je z odstavljanjem urednikov, katerih mandat je vezan na mandat odgovorne urednice, ki je nedavno odstopila. Odločitve, ki jih trenutno sprejema v. d. odgovorne urednice, so sicer v interesu večjega dela javnosti, a kljub temu izpadejo nekoliko nepremišljene.

Na problematiko lahko pogledamo z več plati. Luka Svetina je na RTVS prišel pred lanskoletnimi državnozborskimi volitvami kot nekdanji novinar Nove24, za katero težko trdimo, da je dom nepristranskega novinarstva. Kljub mladosti in neizkušenosti mu je bila ob prihodu “v hišo” nemudoma ponujena možnost vodenja Odmevov, informativne oddaje z dodano vrednostjo, katere voditelji so bili doslej novinarji z dolgoletno kilometrino. A tukaj prsta ne gre usmeriti v Svetino, temveč v vodstvo zavoda, ki ga je nastavilo.

Očitno se koncepta “našivašizma” na RTVS ne morejo otresti niti s pomočjo referenduma. Oh, ja ... Kalinov deček še kar tenko piska.

Tako kot Svetina je z voditeljskega mesta odfrčala tudi Valentina Plaskan. Le da ona pred prihodom na RTVS ni delovala v propagandnih medijih. Gonja proti mladi novinarki, ki povsem korektno opravlja svoje delo in, kot se za profesionalno novinarko spodobi, svoje politične opredelitve nikoli ni obelodanila v javnosti, je popolnoma nepotrebna. Po drugi strani pa je Valentina Plaskan v takratnih nevzdržnih razmerah sprejela službo in se zato v očeh javnosti pridružila “Urbanijevim nastavljencem”. Ogorčenje javnosti takrat ni bilo vezano na starost in izkušnje novih voditeljev Dnevnika, temveč na politiko tedanjega vodstva in degradiranje profesionalnih novinarjev, ki so vladajočim stopili na prste.

Za trenutek se postavimo v kožo mladega novinarja. Hiša, kot je RTVS, v kateri trdno na svojih prestolih sedijo starejši, izkušeni kadri, vodenje večernih informativnih oddaj redko ponudi mlajšim in neizkušenim novinarjem. Roko na srce - vsak mlad novinar bi ponudbo, kot jo je prejela Valentina Plaskan, sprejel.

Prav je, da na javni televiziji ni strankarskih novinarjev, ki služijo propagandnemu stroju nekaterih strank, toda pogrom nad mladimi novinarji, ki svoje delo opravljajo korektno, profesionalno, predvsem pa niso nikdar izkazali nobene politične pripadnosti, je vse prej kot hvale vreden. Očitno se koncepta “našivašizma” na RTVS ne morejo otresti niti s pomočjo referenduma. Oh, ja ... Kalinov deček še kar tenko piska.


Preberite še


Najbolj brano