V Delavn'ci do novega znanja in ročnih spretnosti

Osnovnošolci od 6. do 9. razreda bodo lahko v novem šolskem letu svoje veščine in spretnosti pod budnim očesom mentorjev razvijali v Delavn'ci - delovnem prostoru, opremljenem z različnimi orodji, stoji in pripomočki, ki so ga uredili pri stari porodnišnici. V njej bodo ob strokovni podpori pridobivali izkušnje, navezovali prve kontakte z gospodarstvom ter se učili spoprijemati s sodobnimi izzivi, ki jih s seboj prinašata znanost in tehnologija.

Pod budnim očesom mentorjev bodo mladi v Delavn
Pod budnim očesom mentorjev bodo mladi v Delavn'ci (na fotografiji odprtje) ustvarjali prototipe, projektirali, programirali, izdelovali, preizkušali in uresničevali svoje ideje. Foto: Občina Postojna

POSTOJNA > Delavn'ca je v želji, da bi mladim približali tehnične in naravoslovne poklice, nastala na pobudo Urbana Birse in podjetja 3CNC ter lokalnih podjetij in obrtnikov, ki so tudi donatorji orodja, materialov in strojev, v sodelovanju z Ljudsko univerzo Postojna, Občino Postojna ter Mladinskim svetom Občine Postojna.

Prostor je opremljen z različnimi orodji za ročno in strojno izdelavo izdelkov, nudi pa tudi praktično izobraževanje, kar je ključno vodilo projekta. S pomočjo ročnih spretnosti in pridobljenega znanja bodo mladi ustvarjali uporabne in praktične izdelke. “Program deluje po principu trajnostnega razvoja in spodbujanja kreativnega razmišljanja, hkrati povezuje mlade z lokalnim (strojnim, lesarskim) gospodarstvom. Glavni namen Delavn'ce Postojna je mlade navdahniti in motivirati, da začnejo razmišljati, kako lahko prispevajo k napredkom v znanosti in tehnologiji,” poudarjajo njegovi snovalci.

V Delavn'ci bo potekal tako celoletni mentorski program, in sicer v obliki tedenskih srečanj v popoldanskem času, izvajale pa se bodo tudi prostočasne dejavnosti, počitniške aktivnosti in priložnostne delavnice.


Najbolj brano