Na strehi parkirne hiše Sonce bodo lovili sonce

Sončno elektrarno na strehi parkirne hiše Sonce v Kopru bo postavilo podjetje Epeu - obnovljivi viri iz Šentjurja, ki so ga izbrali na javnem razpisu.

Sončna elektrarna na strehi parkirne hiše Sonce naj bi letno 
proizvedla okoli 540 megavatnih ur električne energije. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Sončna elektrarna na strehi parkirne hiše Sonce naj bi letno proizvedla okoli 540 megavatnih ur električne energije. Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Za približno 470.000 evrov bodo v prvih mesecih prihodnjega leta na ravno streho garaže namestili predvidoma 1080 fotonapetostnih modulov. Ti naj bi letno proizvedli okoli 540 megavatnih ur električne energije.

Koprska občina namerava priključiti bodočo sončno elektrarno v distribucijski sistem kot skupnostno samooskrbo. Iz elektrarne bi lahko elektriko prevzemale občina, osrednja knjižnica, olimpijski bazen in večnamenska dvorana Bonifika. V tehničnem poročilu o statiki parkirne hiše je univerzitetni inženir gradbeništva Marko Jakob zapisal, da je njena konstrukcija mehansko stabilna in odporna za postavitev sončne elektrarne.

Projekt je sofinanciran iz programa finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora, prek katerega Islandija, Lihtenštajn in Norveška namenjajo 1,5 milijarde evrov nepovratnega denarja 15 državam upravičenkam. Program Soporem Sloveniji namenja 19,9 milijona evrov.


Najbolj brano