1500 otrok v Areni Bonifika: Primož Suhadolčan nasmejal osnovnošolce

“Moja najljubša knjiga je knjiga, ki sem jo že milijonkrat prebral. Še nikoli se je nisem naveličal, vedno mi pove nekaj novega ... moja najljubša knjiga je jedilni list kitajske restavracije,” je učence, ki so se danes zbrali v koprski Areni Bonifika nasmejal otroški in mladinski pisatelj Primož Suhodolčan.

Dogodka se je udeležilo 1500 učencev Foto: Reka Šav
Dogodka se je udeležilo 1500 učencev Foto: Reka Šav

KOPER > Primož Suhodolčan je 1500 učencem, ki so se danes zbrali na dogodku Eksplozija besed za čarobni knjižni svet v Kopru povedal, da je vedno rad bral. “Ko sem šel v šolo, sem včasih namesto učbenikov in zvezkov v šolsko torbo dal knjigo. In potem sem med poukom bral. Tako sem padel v zgodbo, da včasih nisem niti vedel, pri katerem predmetu sem.” Presenetil jih je tudi z zanimivo ugotovitvijo: “Če se več učiš, na začetku sicer več znaš, ampak če več znaš, tudi več pozabiš. In če več pozabiš, manj znaš.” In obratno: “Če se manj učiš, na začetku sicer manj znaš, ampak če manj znaš, tudi manj pozabiš. In če manj pozabiš, več znaš.”

Literarno-glasbenega dogodka, ki sta ga s pomočjo koprske občine organizirali Osrednja knjižnica Srečka Vilharja in knjigarna Libris, se je ob dobrodošlici župana Aleša Bržana udeležilo 1500 otrok 4., 5. in 6. razredov koprskih osnovnih šol, vsaka šola pa je prejela tudi knjige priljubljenega pisatelja. S prireditvijo, ki jo je popestrila tudi glasbeno-animacijska skupina Baby Boom, so želeli okrepiti veselje do branja in knjig, obenem pa povabiti učence k sodelovanju pri Bralni znački in bralnem tekmovanju Berimo z Rovko Črkolovko.

Ob tem direktorica Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper Luana Malec poudarja, da po njihovih opažanjih ravno med otroki po četrtem razredu osnovne šole zanimanje za branje in bralno značko naglo upada. V Kopru so se temu trendu zoperstavili z bralnim tekmovanjem Berimo z Rovko Črkolovko, ki se letos znova vrača v koprske osnovne šole. Da so domače knjižnice prvi stik s pisano besedo, pa izpostavlja direktorica knjigarne in založbe Libris Ingrid Celestina: “S številnimi prireditvami, ki jih že desetletja pripravljamo v naši knjigarni, opozarjamo na knjige na zabaven in sproščen način.” V tokratni akciji so prisluhnili pobudi knjižničark, ki si želijo, da otroke navdušujejo že na začetku šolskega leta in tako h knjigam pritegnejo tudi tiste, ki ne berejo radi.


Najbolj brano