Martin Strel in Gašpar Gašpar Mišič bosta plavala za morje brez mikroplastike

Ultramaratonski plavalec Martin Strel in rekreativni maratonski plavalec Gašpar Gašpar Mišič se zopet odpravljata na plavalski podvig. Ob današnjem mednarodnem dnevu čiščenja obal, morij in jezer bosta z namenom ozaveščanja o okoljski problematiki mikroplastike preplavala desetkilometrsko razdaljo od Punte Piran do rta Savudrije in nazaj.

  Martin Strel (levo)  in Gašpar Gašpar Mišič sta  se v imenu čistega 
morja ponovno odpravila na plavalni pohod, vendar  tokrat na 
jug.  Foto: Jan Klokočovnik
Martin Strel (levo) in Gašpar Gašpar Mišič sta se v imenu čistega morja ponovno odpravila na plavalni pohod, vendar tokrat na jug.  Foto: Jan Klokočovnik

PIRAN > V okviru letošnje svetovne čistilne akcije obal, morij in jezer (International Coastal Cleanup Day) bo tudi v piranski občini potekalo več čistilnih akcij. V Strunjanu bodo obalo čistili prostovoljci, v Krajinskem parku Strunjan bodo pod vodo aktivni potapljači, ultramaratonski plavalec Martin Strel ter primorski poslovnež Gašpar Gašpar Mišič, ki sta že v sklopu lanskoletne čistilne akcije skupaj z direktorjem Rižanskega vodovoda Koper Martinom Pregljem premagala 13-kilometrsko razdaljo med piransko Punto in Luko Koper, pa bosta zopet zaplavala v dobrodelne namene. Tokrat na jug. Plavala bosta deset kilometrov, od Punte Piran do rta Savudrije in nazaj.

Majhni delci, velik problem za naravo

S plavalskim maratonom želita opozoriti na problematiko mikroplastike v morju in na splošno onesnaževanje morij, rek in jezer. “Vsi se moramo začeti zavedati, da smo onesnaževalci,” je na včerajšnji novinarski konferenci v Marini Portorož poudaril Gašpar Gašpar Mišič. “Morda je za nekoga to velik podvig, morda za nekoga majhen. Vendar vam iz izkušenj lahko povem, da deset kilometrov ni tako majhna razdalja. Potrebovala bova povprečno 20 minut, da bi preplavala razdaljo v dolžini enega kilometra, celotno traso pa bova verjetno premagala v treh urah in štiridesetih minutah,” današnji podvig strne Mišič.

Martin Strel

ultramaratonski plavalec

“Želel bi si, da ta plavalski podvig postane tradicionalen.”

Preplaval naj bi zemeljsko oblo

“Mikroplastika nas uničuje. Nahaja se vseh vrstah hrane, ki jo zaužijemo, v vodi, ki jo pijemo, in verjetno povzroča številne bolezni,” pa opozarja slavni Martin Strel, sicer petkratni Guinnessov rekorder, ki je izkoristil priložnost, da predstavi tudi svoj najnovejši projekt World Swim, s katerim naj bi preplaval svet. Projekt bo prav tako namenjen ozaveščanju o prisotnosti drobnih delcev plastike v oceanih. Na epskem plavalnem pohodu naj bi ga spremljalo tudi več znanstvenikov iz različnih koncev sveta, ki bodo v morjih merili prisotnost mikroplastike. “Želel bi si, da ta plavalski podvig postane tradicionalen,” še poudari plavalski dolgoprogaš Strel in dodal, da si bo prizadeval za to, da dobrodelni plavalski maraton izvedejo tudi v drugih državah.

Spremljal ju bo podvodni dron

Strela in Mišiča bo med plavanjem spremljal inovativen podvodni dron, ki bo izvajal vzorčenje vode in merjenje vsebnosti mikroplastike na različnih globinah Piranskega zaliva. Dron je razvil poslovnež Hakim El Khiar. “Dron smo preuredili tako, da smo mu dodali črpalko, ki skozi filtracijske sisteme filtrira vodo. Napravo spustimo na določeno globino, natančno nam sporoča, kakšna je temperatura vode, na kateri globini se nahaja naprava, vsebuje pa tudi majhen disk, ki zabeleži, koliko je plastike na posameznih lokacijah v morju in za kakšno vrsto plastike gre,” je pojasnil El Khiar. Napravo je možno upravljati prek posebnih očal, ki spominjajo na očala za virtualno resničnost.

Gašpar Gašpar Mišič

primorski podjetnik

“Vsi se moramo začeti zavedati, da smo onesnaževalci.”


Najbolj brano