Nepazljivi tovornjakar zagrešil pravo tragedijo

Prometna konica na preozki avtocesti in trenutek nepazljivosti tovornjakarja sta včeraj zakrivila najhujšo letošnjo prometno nesrečo. Slovak je s tovornjakom trčil v ustavljen avto Ljubljančanke, tega je odbilo v avto italijanskega para, nakar je tovornjak oba avta zmečkal ob drugi tovornjak. Po trku sta zagorela avto in tovornjak, v razbitinah pa so umrli Ljubljančanka ter oba Italijana.

V ponedeljek so na avtocesti pri Ljubljani ugasnila tri življenja.  Foto: promet.si/STA
V ponedeljek so na avtocesti pri Ljubljani ugasnila tri življenja.  Foto: promet.si/STA

LJUBLJANA > Kot smo poročali že včeraj, se je nesreča zgodila v ponedeljek ob pol štirih popoldne na južni ljubljanski obvoznici proti Primorski. Inšpektor Primož Kadunc iz sektorja uniformirane policije ljubljanske policijske uprave je včeraj pojasnil, kako. Nesrečo je zakrivil 56-letni državljan Slovaške, ki je s svojim tovornjakom vozil proti Vrhniki in naletel na kolono vozil, ki se je ustvarila zaradi popoldanske prometne konice.

Kaj je zmotilo pozornost Slovaka, da kolone ni pravočasno opazil, s policije včeraj niso poročali, po posnetkih iz nadzornih kamer pa so videli, da je Slovak začel zavirati občutno prepozno. Pravzaprav naj bi tik pred trkom pritisnil na zavoro, kar seveda ni bilo dovolj, da bi preprečil tragedijo.

Slovenka in Italijana brez nobene možnosti

S tovornjakom je silovito trčil v zadnji del avta, v katerem je sedela 55-letna voznica z ljubljanskega območja. Njen avto je nato odbilo v avto, s katerim sta se pred njo ustavila 72-letna državljana Italije (voznik je tudi državljan Romunije), nakar je slovaški tovornjak oba avta stisnil v zadnji del tovornjaka 51-letnega Slovenca, vse skupaj pa je potisnilo naprej še v kamp prikolico, ki jo je z avtom vlekel 61-letni Nemec.

Potem ko se je škripajoča pločevina ustavila, sta tovornjak Slovaka in avto Ljubljančanke zagorela. Tovornjakar je še pred tem uspel skočiti iz kabine in se umakniti na varno, voznica v avtu pa ni imela nobenih možnosti. Zaradi hudih poškodb je na kraju umrla, nakar so jo zajeli še plameni.

Od silovitosti trka sta se prevrnila še drugi tovornjak in nemška kamp prikolica z avtom vred. Voznik in potniki iz drugega tovornjaka in nemškega vozila s prikolico so se rešili iz pločevine in se prav tako umaknili na varno, italijanski par pa je umrl v zmečkani pločevini.

Zaradi gašenja, reševanja ponesrečenih (slovaški voznik jo je odnesel le z lažjimi poškodbami) in odstranjevanja razbitih avtov ter tovornjakov je bila južna ljubljanska obvoznica v smeri proti Vrhniki zaprta do včeraj do enih ponoči. Policisti so še včeraj zbirali informacije o okoliščinah nesreče, slovaškega tovornjakarja pa so po zaslišanju izpustili na prostost.

Slovaka bodo vabili

Ker je državljan Evropske unije, bo postopek proti njemu stekel po redni poti, kar pomeni, da ga bodo vabili na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku in mu vse pisanje pošiljali na Slovaško. Najverjetneje ga bodo ovadili zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti. Če ga bodo, če bo tožilstvo proti njemu spisalo obtožnico in ga sodišče spoznalo za krivega, mu grozi nekajletna zaporna kazen.


Najbolj brano